Brexit - Szakértő: a brit kormánynak nincs világos stratégiája

Külföld, 2017.08.09

A brit kormánynak nincs világos Brexit-stratégiája, ráadásul a kormánypárton belül komoly viták vannak a követendő irányvonalról, és ez gyengíti a brit tárgyalási pozíciót az unióval szemben - mondta Egedy Gergely Nagy-Britannia-szakértő az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

A szakértő, aki egyúttal a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Állam- és Társadalomelméleti Intézete Társadalomelméleti Tanszékének vezetője, úgy vélte: Theresa May miniszterelnök nagy hibát követett el a június 8-i előrehozott parlamenti választás kiírásával, hiszen az balul sült el a Konzervatív Párt számára. A párt elvesztette abszolút többségét a parlamentben, ami óriási presztízsveszteség volt, és ezután már nemcsak országszerte a választópolgárok körében, de a párton belül is csökkent a kormányfő népszerűsége, többen követelték a távozását. Ugyanakkor May maradása mellett szól - legalább a kiválási folyamat végéig - a tárgyalási pozíció stabilitása: annak nem tenne jót egy újabb vezetőcsere - fejtette ki.

A választási kudarcban nagy szerepet játszott a Brexit-stratégia tisztázatlansága - folytatta. A kormány a tavalyi Brexit-népszavazás óta hezitál, "tárgyalási stratégiája legalábbis hiányos" és a párt is megosztott a puha vagy kemény Brexit kérdésében. Ez sem tesz jót a brit tárgyalási pozíciónak - jegyezte meg Egedy Gergely.

A szakértő véleménye szerint mindennek ellenére nem lesz újabb népszavazás az unióból való kiválásról, hiszen "a brit politika vezetői elég egyértelműen elkötelezték magukat" a tavalyi referendum eredménye mellett, függetlenül attól, hogy egyetértenek-e azzal vagy sem.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!