Brexit - Tajani Londonban: először az EU-állampolgárok jogairól kell megállapodni

Külföld, 2017.04.20

Az Európai Parlament (EP) elnöke szerint a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalásokon először a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve az uniós társállamokban élő britek jogosultságairól kell megállapodni.

Antonio Tajani, aki csütörtökön Londonban tárgyalt Theresa May brit miniszterelnökkel, a megbeszélés után újságíróknak elmondta: a brit kormányfő is egyetértett azzal, hogy e kérdés rendezése elsődleges fontosságú.

Tajani közölte: arra kérte Theresa Mayt, hogy a brit kormány a következő egy hónapban vázolja fel intézkedési terveit ebben az ügyben.

Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból több millió EU-állampolgár életét befolyásolja, és az Európai Parlament az ő érdekeik védelmét tekinti legfontosabb feladatának - mondta az EP vezetője.

Tajani hozzátette: ő és Theresa May miniszterelnök "elvben" ugyanazt az álláspontot foglalja el a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve az uniós társállamokban élő britek jogosultságainak kérdésében, ami "kezdetnek jó".

A Downing Street szóvivője Theresa May és Antonio Tajani csütörtöki londoni megbeszélése után szintén közölte: a brit kormányfő és az Európai Parlament elnöke egyetértett abban, hogy mihamarabb bizonyosságot kell teremteni az EU-országokban élő britek és a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok jövőbeni státusának ügyében.

Ezt a szándékot a brit kormány már korábban is többször hangsúlyozta.

Theresa May a múlt hónap végén aktiválta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, hivatalosan elindítva ezzel a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot. Az 50. cikkely szabályozza a kilépési feltételekről folytatandó tárgyalásokat.

Az 50. cikkely aktiválásáról Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének küldött értesítésben is hangsúlyosan szerepelt az a londoni törekvés, hogy a brit kormány már a kilépési tárgyalások korai szakaszában megállapodást szeretne elérni az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálásáról, de ezzel egy időben, viszonossági alapon egyezségre akar jutni az EU-tagállamokban élő britek jogosultságainak garantálásáról is.

Az elmúlt időszakban a brit üzleti szektor több szakmai szervezete is arra szólította fel a brit kormányt, hogy ezt a kérdést vegye ki a kilépési tárgyalások napirendjéből, és vállaljon akár egyoldalúan is garanciákat a brit gazdaságban dolgozó külföldi EU-munkavállalók jelenlegi jogosultságainak maradéktalan jövőbeni érvényesítésére. Az üzleti vezetők szerint erre azért lenne szükség, mert a brit EU-tagságról tartott - a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert - tavalyi népszavazás óta tapasztalható a külföldi EU-állampolgárok elbizonytalanodása, sőt távozási szándéka, márpedig nélkülük a brit gazdaság több ágazata működésképtelenné válna.

Theresa May azonban elvetette az egyoldalú brit garanciavállalás lehetőségét ebben a kérdésben, arra hivatkozva, hogy ilyen garanciavállalás esetén az Európai Unióban maradó országokkal nehezebb lenne egyezségre jutni az ott élő britek jogosultságainak viszonos garantálásáról.

Becslések szerint Nagy-Britanniában 3,5 millió külföldi EU-polgár, más EU-tagállamokban 1,5 millió brit él.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!