Brexit - Tajani: senki sem akarja befolyásolni a brit választási kampányt

Külföld, 2017.05.04

Brüsszelben senki sem akarja befolyásolni a brit választási kampányt - jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke újságíróknak nyilatkozva csütörtökön.

Az EP elnöke Theresa May brit miniszterelnök előző napi kijelentésére reagált, amely szerint az Európai Unió több tisztviselője és az európai sajtó fenyegetőzésekkel és félremagyarázásokkal igyekszik befolyásolni a június 8-ára kiírt, előrehozott nagy-britanniai parlamenti választásokat. Tajani aláhúzta: az unió csak annyit mondott, hogy meg fogja védeni érdekeit.

Az elnök emlékeztetett: az Egyesült Királyság döntött úgy, hogy elhagyja az Európai Uniót. Azt mondani, hogy jobb dolog az unió belül lenni, mint kívül, nem támadás és nem rosszindulatú megjegyzés - vélekedett. "Úgy gondolom, hogy jobb az uniós tagság, de ez az én véleményem" - tette hozzá.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője - szintén újságírói kérdésre válaszolva - sajtótájékoztatóján kijelentette, az uniós bizottság tudja, hogy választások előkészületei zajlanak a szigetországban, és emiatt az emberek egyre izgatottabbak.

Hangoztatta: amint megalakul az új brit kormány, a bizottság igyekezni fog konstruktív tárgyalásokon megegyezésre jutni azzal. Hozzátette, hogy a bizottság elnökének és az európai vezetőknek sok más programjuk van, az intézmények nem fogják "elbrexitesíteni" a munkájukat.

A szóvivő arra emlékeztetett, hogy Martin Selmayr, Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök kabinetfőnöke a Politico című brüsszeli hírportálnak adott szerdai interjújában úgy nyilatkozott: a bizottsági elnök a tárgyalások megkezdéséig nem fog heti fél óránál többet tölteni ezzel a témával. "A heti 30 perc, amelyet a Brexitre szenteltünk, már letelt" - tette hozzá Szkínász.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!