Brexit - Tusk: az EU egysége és a politikai szolidaritás a legfontosabb

Külföld, 2017.05.17

A legfontosabb, hogy a Brexit-tárgyalások folyamán az Európai Unió (EU) egységet mutasson, és politikai szolidaritást tanúsítson az Egyesült Királysággal - mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán.

Tusk az EU-ból történő brit kilépéssel (Brexit) kapcsolatos tárgyalások iránymutatásait elfogadó legutóbbi uniós csúcstalálkozó eredményeiről beszámolva hangsúlyozta: az Európai Unió tagállamainak méltányosnak kell lenniük Londonnal szemben.

Tusk kijelentette: ragaszkodni fog ahhoz, hogy az Egyesült Királyság kellő előrelépést érjen el az uniós polgárok jogainak biztosítása, pénzügyi kötelezettségeinek rendezése és a brit-ír határral kapcsolatban, mielőtt megkezdenék a jövőbeli kereskedelmi megállapodásokról szóló tárgyalásokat.

Hangsúlyozta: a Brexitet követően tervezett szabadkereskedelmi megállapodás nem biztosíthat ugyanolyan előnyöket Nagy-Britanniának, mint amely az EU-tagsággal jár.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke beszédében kiemelte: a tárgyalások uniós előkészítése azt mutatja, hogy az Európai Unió egységes és kellően felkészült. Az unió elkötelezett a folyamatok átláthatósága iránt - tette hozzá.

Juncker az uniós tagállamok egységét hangoztatva kijelentette, számos példa mutatja, hogy az Európai Unió közös erővel, közös gondolkodással és közös cselekvés által sok mindent képes elérni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!