Brexit - Újabb szövegtervezet az ír határkérdésben, May beszélt Varadkarral és Junckerrel

Külföld, 2017.12.07

Csütörtök esti londoni médiaértesülések szerint új megállapodási szövegtervezet készült arra, hogy miként lehetne nyitva tartani az Írország és Észak-Írország közötti határt a brit EU-tagság megszűnése után.

Ez a legfőbb, egyelőre függőben lévő kérdés a brit kilépés feltételrendszeréről folyó jelenlegi tárgyalási szakaszban, és ennek megoldatlansága miatt nem sikerült az eredetileg tervezett időpontban, hétfőn bejelenteni, hogy érdemi előrelépéssel zárult a Brexit-tárgyalások e szakasza.

A Downing Street csütörtök estig nem erősítette meg az új megállapodási szövegváltozat tervezetének létét. A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője csak annyit közölt, hogy Theresa May brit miniszterelnök este telefonon beszélt Leo Varadkar ír kormányfővel és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

A Downing Street szóvivője hozzátette, hogy még tartanak "a Brexit-folyamat előrevitelét célzó tárgyalások".

Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnöke brüsszeli jelzés szerint péntek reggel sajtónyilatkozatot tesz, de ennek tartalmát előre nem ismertették.

Jean-Claude Juncker és Theresa May hétfőn munkaebéden tartott egyeztetést Brüsszelben az első tárgyalási szakasz még nyitott kérdéseiről, és az általános várakozás az volt, hogy aznap sikerült is lezárni e kérdéseket.

Az utolsó pillanatban azonban Észak-Írország legnagyobb britpárti protestáns politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) közölte, hogy nem támogatja az Írország és Észak-Írország közötti határ nyitva tartására kidolgozott akkori kompromisszumos megoldási tervet. A DUP fő kifogása az volt, hogy a tervezetben olyan kompromisszum szerepelt, amelynek alapján valamilyen köztes megoldással Észak-Írországra a Brexit után is vonatkoznának az EU egységes piacának egyes szabályozási elemei.

A DUP közölte: nem fogad el semmiféle olyan szabályozási eltérést, amely a Brexit utáni időszakban gazdaságilag vagy politikailag elválasztaná Észak-Írországot az Egyesült Királyság többi részétől.

A problémát az okozza, hogy a brit kormány az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is ki akar lépni, így Írország és Észak-Írország csaknem 500 kilométeres határa - amelyen jelenleg semmiféle ellenőrzés nincs - az Európai Unió és az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi vámhatára lesz.

Leo Varadkar ír miniszterelnök folyamatosan hangoztatott álláspontja szerint azonban Dublin kizárólag akkor tud hozzájárulni a Brexit-tárgyalások második - mindenekelőtt a majdani kereskedelmi kapcsolatokról szóló - szakaszának elkezdéséhez, ha szilárd írásos garanciákat kap Londontól arra, hogy a brit EU-tagság megszűnése után sem lesz fizikai határellenőrzés Írország és Észak-Írország között.

A Brexit-tárgyalások következő szakaszának elkezdéséről a jövő heti EU-csúcson kellene dönteni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!