Brexit - Verhofstadt: a brit kormány nem kezdhet kereskedelmi tárgyalásokat a kilépés előtt

Külföld, 2017.03.29

Csak bizonyos feltételek teljesülése esetén hagyhatja majd jóvá az Európai Parlament (EP) az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséről létrejövő esetleges egyezséget, és ezek egyike, hogy London addig nem kezd kereskedelmi tárgyalásokba harmadik országokkal, amíg le nem zárult a kiválási folyamat - figyelmeztetett szerdán Guy Verhofstadt, az EP Brexit-ügyi főtárgyalója.

Sajtótájékoztatóján a képviselő ismertette az EP néppárti, szociáldemokrata, liberális és zöld frakciója által beterjesztett határozattervezet, amely tartalmazza azokat a feltételeket, amelynek majd meg kell felelnie a lehetséges egyezménynek ahhoz, hogy elfogadhassa az uniós parlament. Az EP jövő szerdai plenáris ülésén szavaz a tervezet elfogadásáról.

A dokumentumban hangsúlyozzák, elsődleges fontosságú, hogy garantálják a jogait a szigetországban élő uniós állampolgároknak, illetve a briteknek az EU huszonhét országában.

El kell kerülni, hogy a felek az alkupozíciójuk erősítésére használják fel a külföldön élő polgáraikat - szögezte le Verhofstadt.

A frakciók "tisztességes és konstruktív" tárgyalásokat várnak el minden fél részéről, amelybe azt is beleértik, hogy a brit kormány ne tárgyaljon külön az EU-ban maradó tagállamokkal egy jövőbeli kereskedelmi megállapodásról.

Kiemelték, az Egyesült Királyságnak az EU-ból kilépve is teljesítenie kell majd a közösséggel szemben fennálló pénzügyi kötelezettségeit, amelyeket körülbelül 60 milliárd euróra becsült korábban az Európai Bizottság.

Az EP liberális frakcióját vezető képviselő végezetül elmondta, azt tartaná a legjobb megoldásnak, ha a szigetország része maradna az egységes belső piacnak (ahol szabad az áruk, a tőke, a munkaerő és szolgáltatások mozgása) vagy legalább a vámuniónak.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke a közös sajtóértekezleten kijelentette: bár elvileg még visszafordítható a brit uniós tagság megszűnésének folyamata, ehhez az Egyesült Királyság mellett a többi huszonhét tagország jóváhagyására is szükség lenne.

"Még ha az Egyesült Királyság úgy is döntene, hogy változtat az álláspontján, egyedül ezt akkor sem tehetné meg" - hangsúlyozta a parlament elnöke. "A tagállamok mindegyikének döntenie kellene róla, hogy ez lehetséges-e" - tette hozzá.

"Noha tiszteletben tartjuk a britek döntését, nem jó nap ez Európa számára" - fogalmazott Tajani az EP házbizottságaként működő úgynevezett Elnökök Konferenciája ülését követően.

Emellett hangsúlyozta, London számára még a legjobb forgatókönyv esetén sem lehetnek annyira kedvezőek az esetleges megállapodás feltételei, mint az EU-tagságnak voltak, a biztonságpolitikai és a hírszerzési együttműködést viszont akkor is folytatniuk kell a feleknek, ha végül nem vezetnek eredményre a tárgyalások.

A brit kormány szerdán megküldte az értesítést a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról, hivatalosan elindítva az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot. A cikkely kétévi időkeretet határoz meg a kilépés feltételeiről szóló egyeztetésekre. A tárgyalássorozat meghosszabbítható, de ehhez a bennmaradó "huszonhetek" egyhangú beleegyezése is szükséges lenne.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!