Brexit - Verhofstadt Londonban: a Brexit "nagyon negatív folyamat"

Külföld, 2017.09.28

A Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése "nagyon negatív folyamat, emellett idő- és energiapocsékolás" - mondta csütörtök este Londonban az Európai Parlament (EP) Brexit-ügyi referense.

Guy Verhofstadt, aki a patinás londoni közgazdasági egyetem, a London School of Economics (LSE) hallgatósága előtt tartott előadást a Brexit utáni Európa lehetséges forgatókönyveiről, kijelentette: a Brexit-folyamat megsemmisíti azt az erőteljes politikai köteléket, amely a Csatorna mindkét partján minden korábbinál gazdagabbá és szabadabbá tette az embereket.

"Mindazonáltal demokraták vagyunk, tiszteletben kell tartanunk (a brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott) népszavazás eredményét, amelynek érvényt is kell szereznünk, és Európa pontosan ezt fogja tenni" - mondta az Európai Parlament liberális frakciójának (ALDE) vezetője.

A volt belga miniszterelnök szerint a Brexit talán egyetlen kedvező hozadéka, hogy "kinyitotta az emberek szemét a kontinensen", és az Európai Unió bizonyos értelemben visszanyerte népszerűségét. "Ha egy évvel ezelőtt tartottam volna ugyanezt a beszédet, az nagyon depressziós hangulatú lett volna, de a hangulat azóta megfordult" - tette hozzá.

Az emberek nem váltak kevésbé kritikussá az EU-val szemben, sőt éppen ellenkezőleg, de nem elhagyni vagy lerombolni akarják az uniót, hanem meg akarják reformálni - mondta Guy Verhofstadt.

Kijelentette: a Brexit-népszavazás után mindenki dominóhatástól tartott, "mindenki mindenféle egyéb exitekről beszélt", de ennek éppen az ellenkezője történt, és ezt az osztrák elnökválasztás, a hollandiai parlamenti választások, de mindenekelőtt a franciaországi elnökválasztás eredménye tanúsítja. Franciaországban a választók kétharmada szavazott Emmanuel Macronra és EU-párti programjára - hangsúlyozta az EP Brexit-ügyi koordinátora.

Verhofstadt szerint a Brexit és az EU-t terhelő egyéb problémák, válságok közös alapvető oka az, hogy nem valósultak meg maradéktalanul az alapítók elképzelései. Az Európai Unió valójában még ma sem igazi unió, hanem nemzetállamok laza konföderációja, és ténylegesen nem is egy EU létezik, hanem "legalábbis tucatnyi", hiszen külön-külön integrációs szerveződésekként létezik például Schengen, az euróövezet, az Europol, vagy az euróövezeti stabilitási mechanizmus.

Ez olyan, mintha az Egyesült Államokat az ötven állam kormányzói irányítanák, úgy, hogy évente ötször összeülnek Washingtonban, ők döntenek az Egyesült Államok politikájának minden egyes eleméről, és akár a legkisebb állam kormányzója is képes lenne egyedül megakasztani az egész folyamatot, Kalifornia pedig úgy is dönthetne, hogy a dollár helyett a régi spanyol pesetát használja fizetőeszközként - fejtegette a belga EP-politikus.

Verhofstadt szerint a Brexit mindezek alapján Európa kudarca is, és a tanulság az, hogy csak az egyesült Európa képes maximális hatékonysággal képviselni polgárainak érdekeit globális szinten.

A brit kilépés feltételrendszeréről folyó tárgyalások várható végeredményéről szólva kijelentette: abból a feltételezésből indul ki, hogy sikerül majd egyezségre jutni Londonnal. Az EP-koordinátor szerint azonban ezt négy-öt hónappal a brit EU-tagság 2019 márciusában esedékes megszűnése előtt el kell érni, mivel időt kell hagyni a megállapodás ratifikációjára is.

A héten Londonban járt Donald Tusk, az EU-tagállamok állam- és kormányfői alkotta Európai Tanács elnöke is, aki Theresa May brit miniszterelnökkel tárgyalt. A megbeszélések után Tusk a kilépési tárgyalások eddigi menetéről szólva kijelentette: egyelőre nem sikerült elégséges előrelépést elérni a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folyó tárgyalásokon ahhoz, hogy tovább lehessen lépni az Egyesült Királyság és az Európai Unió majdani kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalási szakaszba.

Tusk is igen negatív véleményt mondott a Brexit-folyamatról. "Nekem senki ne mondja, hogy a Brexit jó dolog, mivel ahogy mindig is mondtam, a Brexit(-tárgyalások) valójában csak a kárelhárításról szólnak, és ebben nem változott a véleményem" - fogalmazott az Európai Tanács vezetője a brit kormányfővel tartott londoni megbeszélése után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!