Brexit - Zaorálek: Nagy-Britannia kilépésével az EU-ból nem sérülhetnek a csehek jogai

Külföld, 2017.07.25

Csehország továbbra is kiemelt fontosságúnak tartja, hogy Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő kilépésével (Brexit) ne sérüljenek a szigetországban élő és dolgozó cseh állampolgárok jogai - jelentette ki Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott David Davis brit Brexit-ügyi miniszterrel.

Zaorálek a találkozó utáni sajtótájékoztatón leszögezte: a mostani cseh-brit találkozót nem lehet az EU-brit tárgyalási folyamat megsértésének tekinteni. A cseh prioritások ugyanis részét képezik a 27 uniós tagállam közös pozíciójának - jegyezte meg.

A cseh-brit miniszteri találkozót eredetileg áprilisra tervezték, de az előrehozott brit parlamenti választások miatt későbbre halasztották.

David Davis szintén szükségesnek mondta, hogy mielőbb tisztázódjanak a brit kilépés feltételei és körülményei, mert ez megnyugtathatja a Nagy-Britanniában dolgozó uniós polgárokat, illetve az európai kontinensen dolgozó briteket, s eloszlathatja aggályaikat.

"Szeretnénk mindezt gyorsan tisztázni. Ez erkölcsi kötelességünk. El kell oszlatni az emberek aggályait, hogy biztosak lehessenek jövőjükben" - jelentette ki a brit miniszter.

Zaorálek és Davis egyetértett abban, hogy az EU-nak és Nagy-Britaniának, illetve Csehországnak és Londonnak a válás után is szoros kapcsolatokat kell ápolnia. "Bízom abban, hogy a Brexit után is jó barátok, szövetségesek maradunk és kapcsolataink jók lesznek" - mondta a cseh diplomácia vezetője.

Zaorálek leszögezte: tájékoztató jellegű találkozóról volt szó, Csehország továbbra is az EU keretében kíván hivatalosan tárgyalni Londonnal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!