Brexit -Cseh külügyminiszter: a britek kiválása az EU-ból senkinek sem jó

Külföld, 2017.03.29

Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból szerencsétlenség, amelynek az egyik fél számára sem lesz pozitív hozadéka - jelentette ki Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter szerdán Prágában.

A cseh diplomácia vezetője arra reagált, hogy London hivatalosan elindította az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot. Úgy vélekedett, hogy nem szabad Nagy-Britanniát ezért a lépéséért megbüntetni.

"Nem irigylem a briteket, de magunkat sem. Ez rossz számunkra, a csehek számára és Európa számára is. Ez nem fényes napja Európának, és mindezt szerencsétlenségnek tartom" - nyilatkozott a miniszter a közszolgálati televízió hírcsatornájának (CT24) műsorában.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök leszögezte: kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a szigetországban dolgozó több tízezernyi cseh állampolgár jogait, munkahelyeit. Kiemelt feladatnak tartja azt is, hogy továbbra is fennmaradjon a cseh-brit gazdasági kapcsolatok elért színvonala, illetve folytatódjon az együttműködés.

"Nagyon bonyolult tárgyalások állnak előttünk. Nem lehet kizárni, hogy a szabályok szerinti két év nem lesz elegendő a folyamat lezárásához" - vélekedett a cseh kormányfő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!