Brit választások - Bíróság: nem kötelező meghívni a tévévitára a liberálisokat és a Skót Nemzeti Pártot

Külföld, 2019.11.18

A londoni felsőbíróság hétfői végzése szerint nem kötelező meghívni az első televíziós választási vitára a Liberális Demokratákat és a Skót Nemzeti Pártot (SNP).

Az ITV brit kereskedelmi tévétársaság kedd este rendezi meghívott, reprezentatív módon kiválasztott közönség jelenlétében a december 12-ére kiírt előrehozott parlamenti választás kampányának első televíziós vitáját, de a műsorban csak Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök és Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője vesz részt.

A második legnagyobb országos ellenzéki párt, a Liberális Demokraták és a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő SNP keresetet nyújtott be a londoni felsőbírósághoz, kérve, hogy a bírói testület kötelezze az ITV-t a két párt vezetőinek meghívására is.

A bíróság hétfő este, alig negyedórás mérlegelés után kihirdetett végzése szerint azonban az ITV - lévén kereskedelmi adó - nem törvényben rögzített közszolgálati funkciónak tesz eleget a vita megrendezésével, így a liberálisok és az SNP keresetének nincs reális megalapozottsága.

A határozat szerint mindezek alapján a műsorszórás szabályai sem sérültek azzal, hogy az ITV csak a kormánypárt és a legnagyobb ellenzéki erő vezetőjét hívta meg a vitaműsorba.

Az eljáró bírói tanács ugyanakkor azt lehetővé tette, hogy a liberális párt és az SNP panaszt nyújtson be a műsorszórás szabályainak betartását is ellenőrző brit távközlési felügyelethez (Ofcom), de csak a vitaműsor kedd esti közvetítése után.

A Liberális Demokraták szóvivője hétfő esti reagálásában felháborítónak minősítette, hogy a további brit EU-tagságot pártoló hang nem lehet jelen a televíziós vitában.

Ian Blackford, aki az előző londoni alsóház feloszlatásáig az SNP frakciócsoportjának vezetője volt, kijelentette, hogy a döntés a skót választókkal szembeni diszkriminációval ér fel és így a skótokat másodrendű állampolgárokká minősíti vissza.

Blackford szerint elfogadhatatlan, hogy a választási törvény és a műsorszórás szabályrendszere lehetővé tesz egy "ilyen durva igazságtalanságot".

A liberális párt és az SNP egyaránt erőteljesen kampányol azért, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja. A Skót Nemzeti Párt elsődleges célkitűzései közé tartozik mindemellett Skócia függetlenné válása is.

Mindekét párt rendszeresen és élesen bírálja Jeremy Corbynt, amiért a Munkáspárt vezetője nem hajlandó egyértelműen elkötelezni magát a Brexit-folyamat leállítása mellett.

Jo Swinson, a Liberális Demokraták vezetője a párt minapi kampánynyitó nagygyűlésén kijelentette:: a Munkáspárt és a Boris Johnson miniszterelnök vezette Konzervatív Párt egységes állásponton van a Brexit kérdésében. "Vörös vagy kék - egyaránt Brexitet jelent" - fogalmazott a brit liberálisok vezetője a Munkáspárt és a konzervatívok színeire utalva.

Jeremy Corbyn a Munkáspárt kampánynyitó gyűlésén ugyanakkor a Liberális Demokratákat bírálta, szavai szerint ugyanis a liberálisok a Brexit leállítását célzó programjukkal figyelmen kívül hagyják a kilépésről döntő 2016-os népszavazás eredményét.

A Munkáspárt és a Skót Nemzeti Párt között külön feszültség forrása, hogy Corbyn többször is leszögezte: ha a Labour a decemberi választáson kormányra kerül, legalábbis rövid távon nem engedélyezné újabb népszavazás kiírását Skócia függetlenségéről.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, az SNP vezetője már jövőre újabb függetlenségi népszavazást szeretne, azzal a visszatérő érveléssel, hogy a skótok 62 százaléka a 2016-os EU-referendumon a bennmaradásra voksolt, így Skóciát akarata ellenére "rángatja ki" a brit kormány az EU-ból.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!