Brit választások - Trump gratulált Johnsonnak, és erős kereskedelmi megállapodást ígért

Külföld, 2019.12.13

Donald Trump amerikai elnök gratulált pénteken Boris Johnson brit miniszterelnöknek pártja elsöprő választási győzelméhez, és közölte, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia erős kereskedelmi megállapodást köthet egymással, miután megszűnt a brit európai uniós tagság.

Az amerikai elnök Twitter-üzenetében kommentálta a választási eredményeket, és gratulált Boris Johnsonnak a "nagy" győzelemhez.

"Nagy-Britannia és az Egyesült Államok most szabadon köthet új masszív kereskedelmi megállapodást a Brexit után. Ennek a megállapodásnak a potenciálja messze nagyobb és jövedelmezőbb lesz bármilyen megállapodásnál, amely az EU-val köthető. Ünnepelj, Boris!" - írta Trump mikroblogjában.

Boris Johnson szerint a kormányzó Konzervatív Párt az előrejelzésekből következtethetően erőteljes új felhatalmazást kapott a csütörtökön tartott előrehozott parlamenti választáson a brit EU-tagság megszűnési folyamatának (Brexit) végig vitelére. A konzervatívok a pénteken kora reggelig beérkezett eredmények alapján 74 fős alsóházi többséget jeleznek a Konzervatív Pártnak a 650 fős alsóházban. A konzervatívok a legjobb eredményüket érték el az 1987-es választások óta, amikor Margaret Thatcher akkori miniszterelnök 376 tagú alsóházi frakcióval és 102 fős többséggel alakíthatta meg harmadik kormányát.

Johnson, akit saját nyugat-londoni választókerületében, Uxbridge városnegyedben jelentős fölénnyel újjáválasztottak alsóházi képviselővé, a körzet eredményének péntek hajnali bejelentése utáni rövid felszólalásában közölte: a felhatalmazás nemcsak a Brexit végig vitelére szól, hanem az ország egyesítésére és a brit nép érdekében meghozandó elsődleges fontosságú feladatok végrehajtására, mindenekelőtt az állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) fejlesztésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!