Brit pénzügyminiszter: javulnak a brit gazdaság növekedési kilátásai

Külföld, 2018.03.13

A brit pénzügyminiszter szerint javulnak a brit gazdaság növekedési kilátásai.

Philip Hammond, aki kedden tartotta meg tavaszi helyzetértékelését a brit gazdaság és a költségvetés állapotáról a londoni alsóházban, kijelentette: a kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő Költségvetési Felelősség Hivatalának (OBR) új, javított prognózisa szerint a brit hazai össztermék (GDP) az idei naptári évben az eddigi előrejelzésben szereplő 1,4 százalék helyett várhatóan 1,5 százalékkal növekszik.

Hammond beszámolója szerint az OBR érvényben hagyta a 2019-re és 2020-ra szóló, egyaránt 1,3 százalékos GDP-bővüléssel számoló becslését, de 2021-re 1,4 százalékos, 2022-ben pedig 1,5 százalékra gyorsuló növekedést valószínűsít.

A pénzügyminiszter közölte: a tavalyi növekedés 1,7 százalékos volt, vagyis meghaladta a költségvetésbe beállított 1,5 százalékos előrejelzést.

Hammond szerint mindez azt jelenti, hogy a brit gazdaság fordulóponthoz ért, és "már látszik a fény az alagút végén".

Hozzátette: az OBR várakozása szerint a tizenkét havi infláció az idei év végéig a Bank of England - a brit jegybank - 2 százalékos célszintjére csökken, és ez azt is jelenti, hogy a reálbérek 2019 első negyedévéig növekedésnek indulnak.

A legutóbbi adatok szerint a lakhatási költségek nélkül számolt brit fogyasztói árindex 3 százalékkal volt magasabb januárban, mint egy évvel korábban.

Decemberben szintén 3 százalék, novemberben 3,1 százalék, októberben és szeptemberben egyaránt 3 százalék volt a teljes kosárra számolt tizenkét havi brit infláció.

A brit jegybank monetáris tanácsa a múlt hónapban kiadott új inflációs jelentésében máris egyenes utalást tett arra, hogy az eddig vártnál előbb és nagyobb mértékben emelkedhet ismét az alapkamat.

A Bank of England tavaly novemberben 0,25 százalékponttal, a jelenleg is érvényes 0,50 százalékra emelte az irányadó rátát. Tíz év óta ez volt az első brit jegybanki kamatemelés.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági kutatóműhelye, az Oxford Economics az inflációs jelentés után összeállított előrejelzésében közölte: 2018-ra és 2019-re is két-két kamatemelést vár, és azt valószínűsíti, hogy a Bank of England alapkamata 2019 végéig 1,50 százalékra emelkedik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!