Bukarestbe látogatott Kirill orosz pátriárka

Külföld, 2017.10.26

Daniel román pátriárka meghívására csütörtökön háromnapos látogatásra Bukarestbe érkezett Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője.

Kirill személyében a kommunista diktatúra megdöntése óta először jár orosz pátriárka Romániában. Az egyházfő a 304-ben Szalonikiben vértanúhalált halt Szent Demeter - a görögkeleti egyházak egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő szentje - ünnepén érkezett Bukarestbe, ahol részt vesz a Bukarest védőszentjének is számító hittérítő tiszteletére rendezendő körmeneten. Kirill pátriárka magával hozta Sztarovi Szent Szerafim (a 18-19. században élt orosz szerzetes) ereklyéjének egy darabját, amelyet a Bukarestben élő orosz ortodox híveknek ajándékoz.

Kirill, akit vendéglátója már a repülőtéren fogadott, örömét fejezte ki, hogy román földre léphetett, ugyanakkor az orosz és román nép ortodox értékközösségét hangsúlyozta.

"Az emberek csak akkor lehetnek jó viszonyban egymással, ha közös értékeket tisztelnek. Bárhogy is alakulna a történelem, nekünk, különböző országokban élő ortodox keresztényeknek mindig szem előtt kell tartanunk közös értékeinket, amelyek életünket meghatározzák: ez rendkívüli lehetőséget biztosít számunkra az együttműködésre, békés együttélésre" - mondta Kirill pátriárka, Isten oltalmát kérve Romániára és a román népre.

Kirill pátriárkát és más testvéregyházak vezetőit az ortodoxiát a kommunizmus idején védelmezők emlékéve, illetve pátriárkává szentelésének tizedik évfordulója alkalmából hívta meg Bukarestbe a román ortodox egyház vezetője. Danielt, Moldva és Bukovina metropolitáját 2007 szeptemberében választották meg a román ortodox egyház pátriárkájává.

A jobboldali beállítottságú Hotnews.ro hírportál tudni véli, hogy a román ortodox egyház feje sem a jobboldali Klaus Iohannis államfővel, sem a bukaresti szociálliberális kormányt vezető Mihai Tudose miniszterelnökkel nem konzultált a Kremllel szoros kapcsolatot ápoló Kirill pátriárka meghívásáról. Bukarest és Moszkva között elhidegült a kapcsolat Románia NATO-csatlakozása és főleg az amerikai rakétaelhárítási rendszer egyik támaszpontjának Romániába telepítése óta.

Kirill pátriárka bukaresti látogatásának nyilvánosságra hozott programjában semmilyen találkozó nem szerepel a vendéglátó ország világi vezetőivel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!