Bukaresti amerikai nagykövetség: nem változott Washington álláspontja a román korrupcióellenes harccal kapcsolatban

Külföld, 2018.08.28

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége szerint nem változott az amerikai álláspont a román korrupcióellenes harccal kapcsolatban - közölte kedden az Agerpres hírügynökség.

Donald L. Caroll, a nagykövetség szóvivője a hírügynökség kérdéseire válaszolva közölte: az Egyesült Államok kormánya nem kommentálja egyes magánszemélyek nyilatkozatait.

A romániai korrupcióellenes harccal kapcsolatos amerikai álláspont azt követően vált kérdésessé, hogy hétfőn nyilvánosságra került egy levél, melyet Rudolph Giuliani, Donald Trump amerikai elnök ügyvédcsapatának a vezetője írt Klaus Iohannis román elnöknek, Viorica Dancila miniszterelnöknek, valamint a parlament két háza elnökeinek. A levélben Giuliani aggodalmának adott hangot a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) túlkapásai miatt, valamint amiatt, hogy az igazságszolgáltatási intézmények több titkos együttműködési szerződést kötöttek a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI). Giuliani az egykori ügyészi tevékenységére is hivatkozva független szakértői bizottság felállítását javasolta az ügyészi túlkapások kivizsgálására, és azt is tanácsolta, hogy részesítsék amnesztiában mindazokat, akiket a titkos megállapodások alkalmazásakor elkövetett túlkapások által helyeztek vád alá és ítéltek el.

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének szóvivője azt tanácsolta az Agerpresnek, hogy magát Giulianit kérdezzék a levélről. A szóvivő visszautalt arra a nyilatkozatra, amelyet a nagykövetség és a legfontosabb európai partnerországok nagykövetségei közösen adtak ki idén június 28-án. Ebben azt hangoztatták, hogy Románia jelentős haladást ért el a korrupció visszaszorításában és a hatékony jogállam kiépítésében. "Arra biztatjuk a románokat, hogy haladjanak tovább ezen az úton" - fogalmazott a szóvivő.

Donald L. Caroll hozzátette: a nagykövetség figyelemmel kíséri az igazságszolgáltatással kapcsolatos törvények módosítását, és fenntartja aggodalmát amiatt, hogy több módosítás is akadályozhatja a törvény betartatása érdekében történő nemzetközi együttműködést, és negatívan befolyásolja egy egész sor bűncselekmény elleni harcot.

A nagykövetség illetékese ugyanakkor arra biztatta a romániai politikusokat, hogy vizsgálják meg újra a különböző jogásztestületek - mint például a román Legfelsőbb Bírói Tanács, és az Európa Tanács két szaktestülete: a Velencei Bizottság és a Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) - által megfogalmazott véleményeket.

A romániai korrupcióellenes harc és az igazságszolgáltatás kérdése erősen megosztja a román politikai osztályt és a társadalmat. A kormánykoalíciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) politikusai egy "párhuzamos állam", a titkosszolgálatok által befolyásolt "ügyészállam" létezéséről beszél, és ennek a túlkapásait próbálják megfékezni. Klaus Iohannis államfő és az ellenzék viszont úgy tekinti, hogy a koalíció a korrupt politikusokat próbálja megmenteni a felelősségre vonástól a törvények önkényes módosításával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!