Bukaresti kormányalakítás - Számonkérte a szociálliberális koalíció választási ígéreteit az államfő

Külföld, 2018.01.29

Klaus Iohannis román államfő a kormányzó PSD-ALDE szociálliberális koalíció választási ígéreteinek teljesítését kérte számon hétfő este, miután a Viorica Dancila vezette új kormány letette a hivatali esküt a bukaresti elnöki palotában.

A jobboldali elnök éles szavakkal bírálta politikai ellenfeleinek eddigi teljesítményét, emlékeztetve arra, hogy ez a PSD-ALDE koalíció immár harmadik kormánya egy év alatt, az előző két kabinet "kudarca" után.

Iohannis rámutatott: hatalmas szakadék tátong a koalíció választási ígéretei és a kormányzati szinten megnyilvánuló jelenlegi "fejetlenség és kapkodás" között.

"Nincs említésre érdemes előrelépés az egészségügy és oktatás terén, az infrastruktúra fejlesztési projektek teljes hiányukkal keltenek feltűnést. Az igazságszolgáltatásban azonban az érintettek érveit és külföldi partnereink figyelmeztetéseit figyelmen kívül hagyva erőltetik a törvényi keret megváltoztatását" - mondta Iohannis.

Az elnök arra figyelmeztetette az új kormányt és a beiktatási ünnepségen jelen lévő házelnököket, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértése elfogadhatatlan, a koalíciónak nem szabad figyelmen kívül hagynia az utcákon egy éve tüntető százezrek üzenetét.

Az elnök szerint a béremelések ígéretében is csalódniuk kellett a román állampolgároknak, akik a kormány adópolitikai intézkedései (a munkavállalókra terhelt járulékfizetési kötelezettségek) nyomán most arra panaszkodnak, hogy növekedés helyett csökken a bérük.

Iohannis rámutatott: 2018-ban az ország a modern Románia létrejöttének centenáriumát ünnepli, a társadalomnak azonban nincsenek összefogást teremtő közös célkitűzései, csak beteljesületlen elvárásai.

Az elnök végül sok sikert kívánt az új kormánynak ahhoz, hogy teljesítse a jogos társadalmi várakozásokat.

A román parlament hétfőn szavazott bizalmat a Viorica Dancila vezette új szociálliberális kormánynak, ezáltal Romániának először lesz női miniszterelnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!