Cáfolja az osztrák kormány átalakításáról szóló médiatalálgatásokat a kancellár

Külföld, 2017.02.13

Cáfolja az osztrák kormány átalakításáról szóló friss médiatalálgatásokat Christian Kern kancellár - jelentette a Die Presse című osztrák lap hétfőn.

A hétvégén több újság is arról írt, hogy a kancellár jelentős minisztercseréket tervez, és vasárnap a kormány átalakításáról tárgyaltak. Wolfgang Sobotka belügyminisztert például Hans Peter Doskozil védelmi miniszter váltaná fel. Korábban szó esett Sophie Karmasin családügyi, Wolfgang Brandstetter igazságügyi és Andrä Rupprechter mezőgazdasági miniszter menesztéséről is.

A Die Presse szerzője szerint Christian Kern korábban elképzelhetőnek tartotta a jelenlegi védelmi miniszter irányításával egy nemzetbiztonsági minisztérium létrehozását. Úgy vélte, hogy Hans Peter Doskozil már most szinte egy második biztonsági tárcát irányít, hiszen a katonák a jövőben teljesen átveszik a rendőrségtől a kiemelt épületek védelmét.

A lap szerint továbbá már a nyáron megtartott Alpbach Európa Fórumon arról lehetett hallani, hogy Kern elégedetlen a májusban kinevezett közlekedési miniszter, Jörg Leichtfried munkájával, mert úgy látja, hogy a tárcavezetőnek nemigen vannak kezdeményezései, és alig szerepel a nyilvánosság előtt.

A nagyobbik kormánykoalíciós erőt, az Osztrák Szociáldemokrata Pártot (SPÖ) is vezető Kern azonban a Die Pressének most úgy nyilatkozott, hogy elégedett a miniszterekkel, és visszautasított minden találgatást. Az SPÖ pártigazgatója, Georg Niedermühlbichler szerint pedig kívülről szeretnének bizonytalanságot kelteni a pártban.

A kisebbik koalíciós partner, az Osztrák Néppárt (ÖVP) szerint az SPÖ szándékos figyelemelterelési manőveréről van szó, és a személyi kérdésekről, elsősorban a néppárti belügyminiszter, Wolfgang Sobotka leváltásáról terjedő híresztelésekkel nyugtalanságot akarnak kelteni az ÖVP-ben.

Ausztriában a soron következő választást 2018 őszén tartják. Egy friss - vasárnap közölt - felmérés szerint továbbra is az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a legnépszerűbb 33 százalékkal, az SPÖ 29, az ÖVP 20 százalékon áll. A legtöbben szabadságpárti-néppárti kormánykoalíciót szeretnének Ausztriában, a jelenlegi szociáldemokrata-néppárti együttműködés nem szerezne többséget, ha most tartanák a választást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!