Cáfolta egy máltai NGO, hogy Soros finanszírozná tevékenységét

Külföld, 2017.05.04

Cáfolta egy máltai székhelyű nem kormányzati szervezet, hogy Soros György finanszírozná tevékenységét. A Moas nem kormányzati  humanitárius szervezet  képviselőit csütörtökön hallgatta meg az olasz szenátus védelmi bizottsága, miközben újabb olasz ügyészség indított vizsgálatot a földközi-tengeri NGO-k munkájáról.

A Moas képviselői kijelentették, a szervezet több ezer magánszemélytől kap támogatást, de ezek nevét nem hozzák nyilvánosságra adatvédelmi okokból. Hangsúlyozták, hogy Soros György nem szerepel finanszírozóik között. Elmondták, hogy előfordult, hogy a segélyszervezet mentőhajója líbiai vizekre lépett, de ezt kizárólag az olasz, valamint líbiai hatóságok felhatalmazásával tette. Hangsúlyozták, hogy Líbiából sohasem kaptak segélyhívást embermentésre.

A Moas-t az amerikai-olasz milliomos házaspár, Christian és Regina Catrambone alapította 2013-ban. A máltai székhelyű szervezet Belize-i felségjelzésű hajóval vesz részt a Líbia és Dél-Olaszország között bajba jutó migránsok tengeri mentésében. Az utóbbi egy évben 33 ezer embert mentettek és szállítottak az olasz partokra.

A Moas neve Carmelo Zuccaro szicíliai ügyész vizsgálataiban merült fel a Földközi-tengeren aktív NGO-k és a líbiai embercsempészek között feltételezett kapcsolatok miatt. A szenátusi bizottság által szerdán meghallgatott Carmelo Zuccaro többek között a Moas-ra utalt, amikor a "jelentős és éppen ezért gyanús" anyagi forrásokkal bíró NGO-k finanszírozásának átvilágítását sürgette. Az ügyész szerint egyes NGO-k líbiai vizeken veszik fedélzetre a migránsokat. Ezért azt szorgalmazta, hogy az NGO-k hajóin olasz rendőrök legyenek. Carmelo Zuccaro kiemelte, hogy a nagyobb, ismert nevű, régóta humanitárius tevékenységet végző szervezetek, mint a Save the Children és az Orvosok határok nélkül (Msf) minden gyanú felett állnak. Utóbbiak Olaszországban bejegyzett, olasz felségjelzésű hajóval tevékeny NGO-k.

Az olasz bírák és ügyészek legfelsőbb tanácsa (Csm), amely korábban vizsgálatot jelentett be Carmelo Zuccaróval szemben, csütörtökön szolidaritását fejezte ki az ügyésznek arról biztosítva, hogy támogatják munkája folytatását. Az ügyészt május 9-én az olasz maffia-ellenes parlamenti bizottság is meghallgatja. Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) vezetője követelte, hogy a Csm és a római kormány kérjen bocsánatot Carmelo Zuccarótól az ügyésszel szembeni korábbi támadásokért.

Olasz sajtóértesülések szerint a szicíliai Trapani ügyészsége vizsgálatot indított egy NGO-val szemben, amely SOS-kérés nélkül líbiai vizeken vett fedélzetre migránsokat.

Beppe Grillo az Öt Csillag Mozgalom (M5S) ellenzéki párt vezére blogján bejelentette, hogy az M5S az Európai Parlament elé viszi a földközi-tengeri NGO-k átvilágításának kérdését.

Az affaritaliani.it olasz politikai hírportál úgy tudja, Soros György a napokban Rómában Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel találkozott.

A Forza Nuova szélsőjobboldali mozgalom tagjai betörtek és rövid időre elfoglalták a Nemzetközi Migrációs Szervezet (OIM) római központját. Az iroda bejáratánál transzparenst helyeztek el, amely szerint az NGO-k az embercsempészek cinkosai.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!