Cavusoglu: a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kell vinni a Gázai övezetben hétfőn megölt palesztinok ügyét

Külföld, 2018.05.17

A Nemzetközi Büntetőbíróságra kell vinni a Gázai övezetben hétfőn lezajlott eseményeket, amelyek során az izraeli erők mintegy 60 palesztin tüntetőt megöltek, amikor az Egyesült Államok Jeruzsálembe helyezte át izraeli nagykövetségét - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön a TRT Haber török állami hírtelevíziónak adott interjújában.

Cavusoglu emlékeztetett: ezt a lépést más ország nem, csak a palesztinok tehetik meg.

A török külügyminiszter hozzátette: Ankara célja az, hogy az egész világot egyesítse a téma körül, ezért később az ENSZ Közgyűlése elé is be kell terjeszteni az ügyet.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden a világszervezet New York-i székházában tanácskozott a Gázai övezet határán előző nap történt összecsapásokról.

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán kijelentette: az ENSZ tehetetlennek bizonyult, a nemzetközi közösség nagyobbik része elmulasztotta, hogy reagáljon a gázai eseményekre. "Ha Izrael erőszakos fellépését továbbra is hallgatás fogadja, az hamarosan káoszba taszítja a világot" - figyelmeztetett a török elnök. Erdogan szerint a világszervezet kimerült, elhasználódott és szétesett.

A Gázai övezet határánál hétfőn mintegy 60 tiltakozót lőttek agyon izraeli katonák, további több mint 2700 tüntetőt pedig megsebesítettek. Ankara a történtek miatt összehívta péntekre Isztambulba az 57 muszlim országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) rendkívüli ülését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!