Cavusoglu: Törökország megállapodást írt alá a líbiai egységkormánnyal a Földközi-tengerre vonatkozóan

Külföld, 2019.11.28

Törökország a nemzetközi jogból fakadó jogait védelmező megállapodást írt alá a líbiai nemzeti egységkormánnyal a Földközi-tengerre vonatkozóan - jelentette be Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön Ankarában, az autonóm észak-iraki Kurdisztáni miniszterelnökével, Maszrúr Barzánival tartott közös sajtótájékoztatóján.

A török diplomácia vezetője jelezte: Törökország a jövőben az általa el nem ismert Ciprusi Köztársaságon kívül - amelyet törökül hivatalosan Dél-ciprusi Görög Igazgatásnak (GKRY) neveznek - bármely országgal folytathat tárgyalásokat a Földközi-tengerre vonatkozó joghatóság témájában.

A tárcavezető elmondta: ha bizonyos országokkal ezek az egyeztetések az "ismert okokból" kifolyólag jelenleg nem is tűnnek lehetségesnek, az előttünk álló időszakban azzá válhatnak. Cavusoglu hangsúlyozta: Ankara a Földközi-tenger természeti erőforrásainak igazságos szétosztását támogatja, ami a Törökország kontinentális talapzatán kívül eső területekre, tehát a görögök és törökök által egyaránt lakott Ciprus esetében is érvényes.

A török elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága csütörtök hajnalban azt közölte, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök szerda este az isztambuli Dolmabahce palotában fogadta a nemzetközileg elismert líbiai egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzsot. A szűkszavú beszámoló szerint a két fél egy biztonsági és katonai együttműködésre, valamint egy tengeri joghatóságra vonatkozó egyezményt kötött.

Fahrettin Altun, az államfői hivatal kommunikációs igazgatója egyik csütörtök hajnali Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a biztonsági és katonai együttműködésről szóló mostani szerződés a korábbi török-líbiai katonai együttműködési keretmegállapodás "kiszélesített" változata.

Törökország május eleje óta földtani méréseket és próbafúrásokat végző hajókat küldött Ciprus közelébe a kizárólag Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság engedélyével. Az Európai Unió július közepén enyhébb szankciókat vezetett be Törökország ellen a Brüsszel szerint "illegális" török próbafúrások miatt, majd az unió külügyminiszterei november 11-én egy újabb lehetséges szankciós keretet fogadtak el. A török külügyminisztérium közleményben azt válaszolta: senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy Törökország folytatja próbafúrásait a térségben. "Hiú ábránd" azt remélni, hogy Törökország "a fenyegetések előtt meghajolva" lemond földközi-tengeri jogairól - fogalmazott akkor a tárca.

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Törökország körülbelül 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson. A ciprusi görögök és törökök közötti béke- és országegyesítési tárgyalások legutóbb 2017 nyarán szakadtak meg, eredménytelenül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!