Cavusoglu: Új lendületet kell adni a török-amerikai kapcsolatoknak

Külföld, 2017.03.30

Létfontosságú új lendületet adni a török-amerikai kapcsolatoknak és minden korábbinál erősebbé kell tenni azokat - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter az amerikai hivatali kollégájával, Rex Tillersonnal tartott közös sajtótájékoztatón csütörtökön Ankarában.

Cavusoglu kiemelte: a kétoldalú kapcsolatok mellett a terrorizmus elleni harcban, különösen a szíriai és az iraki helyzet rendezésében van szükség szorosabb együttműködésre.

A török külügyminiszter hangoztatta: Ankarát "elszomorította", hogy az Obama-adminisztráció Szíriában támogatta a török vezetés által terrorszervezetnek tekintett helyi kurd fegyvereseket az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistáival szemben. A lépés negatív hatással volt Törökország és az Egyesült Államok viszonyára - nyomatékosította.

Hozzátette: Washington annak ellenére tette ezt, hogy a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciával szövetséges törökországi kurd szakadár Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) Ankarához hasonlóan terrorszervezetnek tartja. Hangsúlyozta: az amerikai vezetés elismeri, hogy az YPG és a PKK nem különbözik egymástól. Cavusoglu rávilágított: terrorszervezet segítségével harcolni egy másik terrorszervezet ellen nem helyes és nagyon kockázatos Szíria jövőjére nézve.

Cavusoglu leszögezte: Törökország konkrét lépéseket vár az Egyesült Államoktól az ott élő Fetthullah Gülen muzulmán hitszónok kiadatásával kapcsolatban, akit Ankara a tavaly július 15-ei puccskísérlet kiterveléséért tesz felelőssé. A török politikus példának hozta fel Gülen ideiglenes letartóztatásának lehetőségét, amit Ankara korábban már többször kért Washingtontól.

A török tárcavezető elmondta: a csütörtökön érintett ügyekről pénteken, a NATO-tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli találkozóján a felek tovább egyeztetnek.

Tillerson rámutatott: az ankarai megbeszélések a Szíriában kialakítandó "stabilizációs övezetekre" koncentráltak. A tárgyalások során azt vitatták meg, hogy miként lehet szavatolni ezen zónák biztonságát. Az amerikai politikus leszögezte: Törökország kulcsfontosságú partner az IÁ elleni küzdelemben. Tillerson arról is beszámolt, hogy Törökországnak és az Egyesült Államoknak közös célja csökkenteni Irán befolyását a közel-keleti térségben. Mint fogalmazott: Ankarának és Washingtonnak "nehéz döntéseket" kell hoznia Szíriában az IÁ elleni harcban.

A két ország az IÁ szíriai fellegvárának, Rakkának a közös felszabadítására készül, de míg Washington hatékony szövetségesét látja az YPG-ben, addig Ankara a kurd szeparatisták szíriai szárnyát látja a milíciában, amely veszélyt jelent Törökország számára és ezért határozottan elutasítja az együttműködés lehetőségét. Tillerson közölte: még nem jutottak megegyezésre Ankarával a szíriai város ostromát érintő kurd kérdésben.

Tillerson leszögezte: Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsa a szíriai emberekre van bízva.

A Trump-kormányzat miniszterei közül elsőként Rex Tillerson látogatott Törökországba. Az amerikai politikus csütörtökön korábban Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és Binali Yildirim török kormányfővel is találkozott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!