Cotton szenátor: az alapító atyák a rabszolgaságot "szükséges gonosznak" tartották

Külföld, 2020.07.27

Az Egyesült Államok alapító atyái a rabszolgaságot "szükséges gonosznak" tartották - jelentette ki Tom Cotton, Arkansas állam republikánus szenátora a hét végén egy lapinterjúban.

Cotton a The Arkansas Democrat-Gazette című helyi lapnak azt fejtegette, hogy az alapító atyák a rabszolgaságot olyan "szükséges gonosznak tartották, amelyre az unió felépült".

Szavai vasárnap óriási vihart keltettek a közösségi médiában, ahol politikusok és újságírók egyaránt hozzászóltak, hétfőre azonban már az országos médiumok is értelmezték a nyilatkozatot.

A szenátor még vasárnap este a Twitteren közölte, hogy "az alapító atyák nézeteinek és annak a leírása, hogyan kezdték meg ennek az ördögi intézménynek a lebontását, nem a rabszolgaság támogatása vagy igazolása". Hozzáfűzte: szerinte nem meglepő, hogy az 1619 Project képtelen helyesen felidézni a tényeket. Az 1619 Project a The New York Timesban tavaly megjelentetett esszésorozat, amelynek szerzője, Nikole Hannah-Jones azt az elméletet népszerűsíti, hogy az Egyesült Államok története nem az 1776-ban kihirdetett Függetlenségi Nyilatkozattal kezdődik, hanem 1619-ben, amikor az első rabszolgák megérkeztek a virginiai Jamestown településre. Hannah-Jones azt sugallta, hogy az amerikai szabadság és függetlenség elveit a feketék váltották valóra.

Elképzelését több történész cáfolta, mások viszont egyetértenek vele. A magát afroamerikaiként azonosító Hannah-Jones idén Pulitzet-díjat kapott érte.

A The New York Times - amelynek tulajdonosa felmenőiről éppen a napokban írta meg a New York Post, hogy rabszolgatartók is voltak közöttük - eddig kiállt az elmélet mellett.

Tom Cotton a múlt héten törvényjavaslatot terjesztett elő, hogy az iskolákban tiltsák be az 1619 Project oktatását. Javaslatát a szenátor azzal indokolta, hogy az elmélet "rendszerszerűen fajgyűlölő országként" állítja be az Egyesült Államokat, amelynek alapértékeibe "beivódott" a rabszolgaság.

Cotton e törvényjavaslatról adott hétvégi interjújában értelmezte az alapító atyák véleményét.

Az 1619 Projectet Ted Cruz texasi republikánus szenátor korábban "propagandának" minősítette, Mike Pompeo külügyminiszter pedig júliusban - amikor kiderült, hogy tévésorozat is készül belőle - úgy nyilatkozott, hogy ez nem más, mint "az a marxista ideológia, mely szerint Amerika csak elnyomókból és elnyomottakból áll".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!