Csak néhány részeredmény ismert az orosz helyhatósági, regionális és kormányzóválasztásokon

Külföld, 2017.09.10

Oroszországban még nem fejeződött be a vasárnapi helyhatósági, regionális vagy kormányzóválasztáson leadott szavazatok összesítése, csak néhány részeredmény ismert.

Az eredmények közzététele hétfő reggelre várható. Az 5800 - különböző szintű - szavazáson 88 ezer jelölt 36 700 mandátumért küzdött meg.

Az előzetes részeredmények azt mutatják, hogy a 16 kormányzóválasztó régió közül 12-ben az Egységes Oroszország párt jelöltje magabiztosan vezet. A többi négyben még nem kezdődött meg az adatközlés az eredményekről.

Az Eho Moszkvi rádió jelentette, hogy a 18 órai adatok szerint az országos részvételi arány 28 százalék volt, Moszkvában pedig csak a jogosultak alig valamivel több mint 12 százaléka adta le szavazatát két órával az urnazárás előtt.

A liberális demokraták és a Jabloko párt részéről kezdeményezték a moszkvai választási bizottság elnökének, Valentyin Gorbunovnak az elmozdítását, amiért a fővárosi polgárok alig kaptak tájékoztatást a választásokról.

Ella Pamfilova, a központi választási bizottság elnöke kilátásba helyezte, hogy az Altáji körzetben semmisnek nyilvánítják a választási eredményeket az előre leadott szavazatok feltűnően és nehezen magyarázhatóan magas aránya miatt. A régióban a 17 százalékos részvétel mellett a választók több mint egyharmada választotta a voksolásnak ezt a módját.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök, az Egységes Oroszország párt elnöke kifejezte elégedettségét a választások "magas színvonalával". Értékelése szerint a választók minden régióban "meglehetősen nagy aktivitást" tanúsítottak.
Rámutatott, hogy a legaktívabb politikai erő az Egységes Oroszország, amely mintegy 37 ezer jelöltet indított, és gyakorlatilag minden szavazókörzetben képviseltette magát.

A politikai tisztségekért 42 párt és hat civil egyesület versengett. A tisztségviselők megválasztása mellett 230 ügyben tartottak népszavazást Oroszországban.

A választók 16 kormányzó személye mellett hat regionális törvényhozás összetételéről dönthettek, Moszkvában pedig több mint 1500 helyi képviselői hely sorsa dőlt el. A orosz szövetségi parlament alsóházának két madátumkörzetében tartottak pótválasztást.

Moszkva három választási körzetében az elektronikus szavazóurnák meghibásodása miatt kézzel kellett újraszámolni a voksokat. Pamfilova szerint a fővárosból több mint félezer, Moszkva körzetéből pedig 120 szabálysértésről érkezett bejelentés a központi választási bizottság forró vonalára. A panaszok egy része azt kifogásolta, hogy Moszkvában feltűnően magas volt az otthonról szavazók aránya.

A vasárnapi politikai erőpróbát elemzők a 2018 márciusára tervezett elnökválasztás és a jövő szeptemberi moszkvai polgármester-választás főpróbájának tekintették.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!