Csalással vádolták meg az orosz vezérkari főnök helyettesét

Külföld, 2020.01.21

Kétrendbeli, rendkívüli nagy kárt okozó csalás ügyében vádolta meg bűnrészességgel a katonai ügyészség Halil Arszlanov vezérezredest, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökének helyettesét - közölte egy katonai bíró kedden Moszkvában.

Arszlanov tábornokot mintegy 6,7 milliárd rubel eltulajdonításával kapcsolatban vádolták meg. (A rubel jelenleg mintegy 4,9 forintot ér.) A vezérkari főnök helyettese vétlennek vallotta magát.

A magas rangú katonai tisztségviselő a vád szerint bűnrészes volt a haditechnika karbantartásáról és javításáról megkötött állami szerződések végrehajtása során elkövetett két csalásban. Az egyik esetben több mint 191 millió, egy másikban pedig legkevesebb 6,5 milliárd rubelt csaltak el.

Az ügyben 2013 óta folyik büntetőeljárás. Az Interfax hírügynökség szerint arról, hogy az Arszlanovval szemben kifogások merültek fel, 2019 ősze óta tudni.

Az ügyben megvádolták Pavel Kutahov ezredest, az orosz fegyveres erők irányítási rendszerének műszaki tökéletesítéséért felelős osztály vezetőjét, Alekszandr Ogloblin vezérőrnagyot, a kommunikációs főcsoportfőnökség 1. osztályának vezetőjét, valamint a Vojentyelekom nyrt. több volt topmenedzserét is. Kutahov Aszlanovhoz hasonlóan tagadta az ellene felhozott vádakat.

A Kommerszant című gazdasági napilap tavaly októberben arról számolt be, hogy a vádlottak kínai berendezéseket orosz terméknek címkéztek át. Az okozott kárt akkor 2,2 milliárd rubelre becsülték.

A TASZSZ hírügynökség a nyomozati anyagokra hivatkozva kedden azt írta, hogy az érintettek több árdrágítási trükköt és kettős kifizetést alkalmaztak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!