Cseh kormányalakítás -A szociáldemokrata pártelnök nem zárja ki, hogy a belügy mellett ideiglenesen a külügyet is ő vezethetné

Külföld, 2018.06.22

Jan Hamácek, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke pénteken nem zárta ki, hogy a belügyminisztérium mellett ideiglenesen a külügyi tárcát is ő vezethetné. Milos Zeman államfő ugyanis elutasítja Miroslav Poche szociáldemokrata európai parlamenti képviselő jelöltségét a külügyminisztérium élére, ezért Zeman és Hamácek pénteki találkozójukon a Prágától nyugatra fekvő Lányban megoldást kerestek a kialakult helyzetre.

A köztársasági elnök először Miroslav Pochéval találkozott, akinek javasolta, hogy önként lépjen vissza miniszteri jelöltségétől. Zeman ezt azzal indokolta, hogy Poche a múltban az Európai Parlamentben támogatta a migránsok befogadását, és korrupcióval is gyanúsítják.

"Egy migrációellenes kormányban egy migrációpárti politikus nem lehet külügyminiszter" - idézte Zeman szavait Jirí Ovcácek elnöki szóvivő. Poche a találkozó után nem nyilatkozott a sajtónak, de korábban ezeket a vádakat alaptalannak minősítette és elutasította.

"Két tárca esetleges vezetése biztosan nem lehet megoldás három és fél évre" - mondta Hamácek a Zemannal való találkozója után. Azt azonban "elképzelhetőnek" tartja, hogy - mint fogalmazott - "bizonyos ideig, amíg megtaláljuk a megoldást", mindkét tárcát ő irányítsa. A szociáldemokrata párt elnöke a belügyminiszteri poszt jelöltje.

Milos Zeman korábban azt állította, hogy Miroslav Pochén kívül a többi miniszterjelölttel nincs problémája.

A kormányalakítási tárgyalások eddigi eredménye szerint a tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom a CSSD-vel alakít kormányt, amely Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) segítségével szerezné meg a bizalmat a parlamenti alsóházban.

A tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom és a CSSD megállapodása szerint a 15 tagúra tervezett kabinetben a szociáldemokraták öt miniszteri bársonyszéket kapnának: a belügyi, a külügyi és a munkaügyi tárcát, valamint az oktatási és a mezőgazdasági minisztériumot.

Míg a szociáldemokrata miniszterjelöltek neve már néhány hete ismert, az ANO miniszterjelöltjeit csak pénteken hozta nyilvánosságra Andrej Babis, a mozgalom elnöke.

Martin Stropnicky külügyminiszter és Robert Pelikán igazságügyminiszter már korábban bejelentették, hogy távoznak a kormányból. Stropnicky Csehország izraeli nagykövete lesz, míg a parlamenti mandátumáról is lemondott Pelikán kivonul a nagypolitikából. Az új igazságügyminiszter-jelölt Tatjána Malá, az ANO képviselője. Nem lesz tagja az új kormánynak Karla Slechtová védelmi miniszter sem, akinek helyére Lubomít Metnar eddigi belügyminisztert jelölte az ANO.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!