Cseh kormányalakítás - Andrej Babis újra miniszterelnöki és kormányalakítási megbízatást kapott

Külföld, 2018.06.06

Milos Zeman cseh államfő szerdán ismét kormányfővé nevezte ki Andrej Babist, a tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom elnökét, és megbízta második kormánya megalakításával.

Babis első, kisebbségi kormánya januárban megbukott, mert nem kapta meg a parlament bizalmát. A miniszterelnök és kormánya azóta ügyvezetőként irányítja az ország ügyeit.

Milos Zeman közölte: megadja Babisnak a megfelelő, szükséges időt, hogy előterjessze a kormány tagjainak névsorát. Kérdésre válaszolva úgy pontosított: azzal számol, hogy június végéig megalakul az új koalíciós kormány, és július első felében megtörténhet a bizalmi szavazás a parlamentben.

Andrej Babis azt mondta, nem fogja húzni az időt, és sietni fog a kormányalakítással. Szerinte az új kormány június 15-e után létrejön és a bizalmi szavazás július 11-ig lezajlik. Mindkét politikus kifejezte reményét, hogy a tervezett új koalíciós kormány bizalmat kap majd a parlamentben. Az új kormány személyi összetételéről sem Zeman, sem Babis nem kívánt nyilatkozni. A kormányalakítási tárgyalások eddigi eredménye szerint az új kormányt az ANO és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) koalíciója alkotná, amelyet Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) valamilyen módon kívülről támogatna vagy megtűrne. Erre azért van szükség, mert az ANO-nak és a CSSD-nek a 200 tagú képviselőházban 93 képviselője van (78 és 15), és csak egy harmadik erő segítségével kaphatja meg a bizalmat a kormányzáshoz.

Csehországban a hatályos szabályozás szerint a parlamenti választások után három kormányalakítási kísérletre van lehetőség. Az első két esetben az államfő, a harmadikban pedig a képviselőház elnöke nevezi ki a miniszterelnököt, és ad neki kormányalakítási megbízatást.

Az ANO és a CSSD koalíciós megállapodása szerint a szociáldemokraták öt miniszteri bársonyszéket kapnának a 15 tagúra tervezett kormányban. A CSSD jelöltje vezethetné a belügyi, külügyi és a munkaügyi tárcát, valamint az oktatási és a mezőgazdasági minisztériumot.

Bár a CSSD elnöksége rábólintott a kormánykoalícióra, a végső döntés a párt tagságának kezében van. A mintegy 19 ezer szociáldemokrata párttag május 21-e és június 14-e között belső szavazáson foglal állást. Többségi vélemény szerint a tagság jóváhagyja a kormánykoalícióba való belépést, de szoros eredmény várható. Sem az ANO, sem a CSSD vezetői nem nyilatkoztak arról, mit tennének, ha a belső szavazás a koalíció elutasításával végződne.

Az új koalíciós kormány személyi összetétele tehát június 15-e után lesz világos. A prágai sajtó szerint a bizalmi szavazásra a parlamenti alsóházban július közepén kerülhetne sor. A szenátus ebben a kérdésben nem illetékes. Egyelőre csak annyi biztos, hogy távozik tisztségéből Martin Stropnicky külügyminiszter, valamint Robert Pelikán az igazságügyi tárca vezetője. Ezt mindketten személyesen hozták nyilvánosságra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!