Cseh kormányalakítás - Babis: a kormányprogram véglegesítésébe a kommunisták is bekapcsolódnak

Külföld, 2018.03.20

Andrej Babis ügyvezető cseh kormányfő, az októberi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom elnöke megerősítette, hogy intenzív tárgyalások folynak a Cseh Szociáldemokrata Párttal (CSSD) egy koalíciós kormány létrehozásáról, amelyet kívülről Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) támogatna.

A kommunisták megismételték, hogy kormányzati posztokra nem tartanak igényt, de szeretnének bekapcsolódni a kormányprogram véglegesítéséről folyó tárgyalásokba - mondta újságíróknak Babis kedd este a Prágától nyugatra fekvő Lány kastélyban, ahol egy munkavacsora keretében tájékoztatta Milos Zeman államfőt a kormányalakítási tárgyalások menetéről. "Az elnök állja a szavát, nem szól bele a kormányalakítási tárgyalásokba" - jegyezte meg az ügyvezető kormányfő.

Babis első, kisebbségi kormánya januárban nem kapta meg a képviselőház bizalmát. Az ANO jelenleg a CSSD-vel tárgyal a kormánykoalícióról, a programok egyeztetését a héten szeretnék befejezni,és ezután kezdenék meg a kormányprogram véglegesítését. Az ANO elnöke megerősítette, hogy egyelőre nincs egyetértés a kormányzati posztok elosztásáról. A szociáldemokraták öt miniszteri bársonyszéket követelnek, de az ANO csak négyet hajlandó átengedni nekik a várhatóan 15 tagú kabinetben. Részletekbe Babis nem volt hajlandó belemenni, csak annyit mondott, hogy az ANO javaslatát "nagyon korrektnek" tartja. Az ANO-nak a 200 tagú képviselőházban 78, a CSSD-nek 15 mandátuma van. Ez a koalíciós kormány csak úgy kaphat bizalmat a parlamenti alsóházban, ha azt valamilyen módon a kommunisták támogatják, például azzal, hogy a szavazáskor elhagyják az üléstermet. A pártok a megállapodást április elejére szeretnék tető alá hozni. Április 7-ére tervezik ugyanis a CSSD rendkívüli pártkongresszusának második részét, amely igent mondhat a koalíciós megállapodásra. A végső jóváhagyásra egy korábbi döntés szerint belső pártreferendumon kerül sor. "Azon vagyunk, hogy a lehetőségek szerint maximálisan felgyorsítsuk a tárgyalásokat" - szögezte le Babis.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!