Cseh kormányalakítás - Kormányellenes tüntetések Prágában és néhány csehországi városban

Külföld, 2018.06.05

Több ezer ember tüntetett kedden este Prágában és a nagyobb csehországi városokban az ellen, hogy az államfő újra Andrej Babist nevezze ki kormányfővé, illetve hogy a tervezett új koalíciós kormány a kommunista párt támogatásával szerezzen bizalmat a parlamentben.

Milos Zeman köztársasági elnök egy hete jelentette, be hogy június 6-án Andrej Babist, a tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom elnökét újra kormányfővé nevezi ki és megbízza az új kormány megalakításával. Babis első, kisebbségi kormánya januárban nem kapott bizalmat a parlamentben.

A kormányellenes tüntetéseket a Millió pillanat a demokráciáért nevű civil csoport szervezte, amely hónapok óta aláírásokat is gyűjt a Babis politikából való távozását sürgető petíció alá. A szervezők szerint a petíciót már 250 ezren írták alá. Céljuk egymillió aláírás megszerzése.

Míg Prágában az újságírók mintegy 15-20 ezerre becsülték a rendezvény résztvevőinek számát, addig más városokban többnyire csak néhány százan vagy néhány tucatnyian tüntettek.

A szónokok - politikusok, közéleti személyiségek, publicisták - általában élesen bírálták Andrej Babist, Milos Zemant és a kommunistákat, s azt állították, hogy Csehországban az új Babis-kormány megalakulásával veszélybe került a demokrácia.

Jirí Pospísil, az ellenzéki TOP 09 párt elnöke Prágában tragédiának nevezte, hogy Babis személyében állampárti és kommunista titkosszolgálati múlttal rendelkező személy kerül a cseh kormányfői székbe, aki ellen ráadásul büntetőeljárás is folyik az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanújával. "Ez tragédia" - szögezte le a politikus.

Miroslava Nemcová, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt parlamenti képviselője, volt képviselőházi elnök szintén Prágában elfogadhatatlannak minősítette, hogy a cseh kommunisták ismét a hatalomba kerülnek. Élesen bírálta Zemant, aki szerinte "nem Csehország, hanem a Kreml érdekében dolgozik".

Jirí Dientsbier, a Cseh Szociáldemokrata Párt szenátora, akinek pártja kormánykoalícióra készül az ANO-val, a prágai tüntetésen azt mondta, hogy Babis kinevezése miniszterelnöknek "nincs összhangban az európai uniós jogállam elveivel". Dientsbier úgy vélte: Csehországban is meg kell védeni a jogállamot, mert ahogy az szerinte Lengyelország és Magyarország példája mutatja, "a jogállam és demokrácia elvei térségünkben még nem győztek véglegesen".

A kormányalakítási tárgyalások eddigi eredménye szerint az új kormányt az ANO és a CSSD koalíciója alkotná, amelyet a kommunisták valamilyen módon támogatnának vagy megtűrnének. Erre azért van szükség, mert az ANO-nak és a CSSD-nek a 200 tagú képviselőházban 93 képviselője van (78 és 15), és csak egy harmadik erő segítségével kaphatja meg a bizalmat a kormányzáshoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!