Cseh kormányalakítás - Vészharangot kongat a jobboldali ellenzék, a kommunisták elégedettek

Külföld, 2018.07.12

A kommunisták által támogatott új cseh kormány megalakulásával Csehországban véget ért az "első köztársaság" - állítja a cseh ellenzéki pártok egy része. Úgy vélik, hogy a kommunisták bekerülése a kormányzatba súlyosan veszélyezteti az eddigi demokratikus rendszert, és most "egy félig elnöki rendszer", illetve "Babis-féle demokrácia" van kialakulóban Csehországban.

Az októberi választáson győztes, Andrej Babis vezette ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alakította koalíciós kisebbségi kormány csütörtökre virradóra Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) támogatásával kapott bizalmat a parlamenti alsóházban. Csehországnak ezzel kilenc hónap után újra teljes értékű kormánya van.

A jobboldali ellenzéki pártok a parlamenti ülés befejezése után tartott sajtótájékoztatókon azt ígérték, hogy kemény, de konstruktív ellenzék lesznek. Vojtech Filip kommunista pártelnök viszont úgy látja, hogy az új cseh kormány megalakulása jó hír az Európai Unió és a nemzetközi pénzpiacok számára.

Petr Fiala, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke szerint "félig kommunista kormány" jött létre, amelynek programja, célja homályos, és nem viszi előre Csehországot. Fiala rámutatott: az 1989-es rendszerváltás óta most történt meg először, hogy a kommunisták kormányzati hatalomhoz jutottak.

"A mostani szavazással véget ért az első Cseh Köztársaság, és megkezdődött az új köztársaság" - jelentette ki Pavel Belobrádek, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) elnöke. Megjegyezte: reméli, hogy a második Cseh Köztársaság nem fog a második Csehszlovák Köztársaságra hasonlítani.

A cseh társadalomtudomány a két világháború közötti Csehszlovákiát nevezi első köztársaságnak. A csehszlovák állam szudétanémet területeit a náci Németországnak juttató 1938. szeptemberi müncheni egyezmény utáni országot, amelyben a szélsőséges erők kerültek hatalomra, és amely a 2. világháború kirobbanásával megszűnt, pedig második köztársaságnak.

Jan Bartosek, a KDU-CSL parlamenti frakcióvezetője szerint a kommunisták hatalmi pozícióba kerüléséért és Csehország várható "Keletre tolódásáért" az ANO és a CSSD viseli a felelősséget.

Megszűnt az 1993-ban létrejött Cseh Köztársaság demokratikus rendszere, és egy sajátos "Babis-féle demokrácia alakult ki", amely erős vezetőre épül - vélekedett Karel Schwarzenberg, a TOP 09 párt tiszteletbeli elnöke. Schwarzenberg szerint Andrej Babis politikai és gazdasági befolyása következtében "korlátlan hatalomra" tett szert, és Csehországot saját vállalataként fogja irányítani.

Miroslav Kalousek, a párt frakcióvezetője azt mondta: Csehországban megnő az orosz befolyás, mert a kommunisták Milos Zeman államfővel együtt "(Vlagyimir) Putyin ötödik hadoszlopa lesznek".

Az új kormány megalakulásával Csehországban véget ért a féléves belpolitikai válság - nyilatkozta újságíróknak Vojtech Filip, a KSCM elnöke. Meggyőződése, hogy a kormány megalakulása kedvező hír mindenki számára, és nagyon fontos Csehország stabil fejlődése szempontjából. Hangsúlyozta: a kommunisták a programja miatt támogatták az új kormány megalakulását, de a következő időszakban csak "megtűrik" a kabinetet. Felkészültek arra, hogy saját kezdeményezéseket tegyenek a parlamentben programjuk megvalósítására.

A Cseh Kalózpárt szerint az új kormány csak az Andrej Babis tulajdonában lévő Agrofert élelmiszer- és vegyipari holding számára pozitív hír, de Csehország számára "lemaradást" fog jelenteni.

A két kormánykoalíciós párt, az ANO és a CSSD képviselői a parlamenti ülés után reggelig még nem nyilatkoztak a sajtónak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!