Cseh kormányalakítás - Zeman: a Babis-kormány most valószínűleg nem kap bizalmat a képviselőházban

Külföld, 2018.01.10

A cseh államfő szerint az Andrej Babis miniszterelnök által szerdán a képviselőház elé beterjesztett programnyilatkozat jó kiindulási alap a kormány jövőbeni programjához, ezért személyesen támogatja. Milos Zeman ugyanakkor a parlament alsóházban mondott beszédében elismerte: a jelenlegi belpolitikai helyzetben nagy a valószínűsége annak, hogy a képviselőház nem szavaz bizalmat a kisebbségi kormánynak.

A kabinet programnyilatkozatának beterjesztése előtt elmondott mintegy félórás felszólalásában az államfő megindokolta, miért nevezte ki Babist kormányfőnek, miért tartja jónak a kormányprogramot, de konkrétan és nyíltan nem szólította fel a képviselőket a kabinet támogatására. Még a képviselőház szerdai ülése előtt az októberi választáson győztes ANO mozgalmon kívül a parlamentbe jutott további nyolc párt közölte: nem szavaznak bizalmat a kormánynak. A 200 tagú testületben az ANO-nak 78 képviselője van, ami nyilván nem elegendő a bizalom megszavazásához. Az elutasítás egyik visszatérő indoka, hogy Andrej Babis ellen a rendőrség büntetőjogi eljárást indított az európai uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt, ezért személye a kormányfői tisztségben elfogadhatatlan. Zeman felszólította a képviselőket: ne tekintsék magukat "rendőrnek, ügyvédnek, bírónak", és várják ki az eljárás eredményét. "Általános alapelv, hogy a bírósági döntés elhangzásáig minden vádlottat ártatlannak kell tekinteni" - szögezte le. Az államfő később megerősítette, hogy amennyiben az új kormány nem kap bizalmat a parlamenti alsóházban, a második körben is Andrej Babist bízza meg a kormányalakítási tárgyalásokkal, de miniszterelnöknek csak azután nevezi ki, ha többségi támogatást szerez a képviselőházban.

"Azzal számolok, hogy Andrej Babis rendszeresen tájékoztatni fog tárgyalásai állásáról. Abban a pillanatban, amikor azt mondja, hogy megvan a legkevesebb 101 biztos támogató, akkor miniszterelnökké nevezem ki" - jelentette ki Zeman a képviselőházban megtartott rövid sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva. Kijelentését nem pontosította.

Andrej Babis jelenlegi kormánya felállításánál nem kapott ilyen feltételt, ezért Babis kisebbségi kabinetet alakított. Zeman ezt azzal magyarázta, nem akarta, hogy Babis a kormányalakítási tárgyalásokon zsarolható legyen.

A 2013-as képviselőházi választás utáni kormányalakításkor Bohuslav Sobotka miniszterelnökké való kinevezése előtt szintén megkövetelte, hogy Sobotka hozza el neki 101 képviselő támogató aláírását.

A Cseh Kalózpárt javaslata, hogy a kormány programnyilatkozata előtt a képviselőház szavazzon Andrej Babis mentelmi jogának a felfüggesztéséről, ahogy azt a rendőrség kérte, azonban nem kapta meg a testület támogatását, így a parlamenti alsóházi ülés egyetlen napirendi pontját a Babis-kormány programnyilatkozata jelenti. Andrej Babis beszédében azt mondta: a mai Európa egyik legnagyobb problémáját az illegális migráció jelenti, a Brüsszel által szorgalmazott menekültkvóták nem hatékonyak, csak megosztják Európát. "Mindent meg kell tennünk nemzeti érdekeink védelmében" - szögezte le a kormányfő. "Világos, hogy az alapot a V4-es csoport jelenti (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia), de új szövetségeseket kell keresnünk" - tette hozzá Babis. Hangsúlyozta: aktívan harcolni kell az ország érdekeiért, és meg kell akadályozni, hogy a jövőben bármikor újra többségi döntések születhessenek az Európai Unióban, konszenzusos döntésekre van szükség. A kormányfő elutasította azokat a bírálatokat, miszerint egyeduralomra, személyi hatalomra és a demokrácia leépítésére törekszik. Hangsúlyozta, hogy kormánya nyitott minden ellenzéki javaslat megfontolására. A miniszterelnök beszéde végén felszólította a képviselőházat, hogy szavazzon bizalmat kormányának.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!