Cseh kormányválság - Felmérés: leginkább a Cseh Szociáldemokrata Pártnak ártott a kormányválság

Külföld, 2017.06.04

(MTI) - Leginkább a Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD), a hárompárti kormánykoalíció legerősebb tagjának ártott meg a májusi kormányválság - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét vasárnap hozta nyilvánosságra a közszolgálati Cseh Televízió.

Csehországban az Andrej Babis pénzügyminiszter leváltása körüli huzavona miatt május elején alakult ki kormányválság. A koalíciós ANO mozgalom elnökét Bohuslav Sobotka szociáldemokrata miniszterelnök állítólag zavaros pénzügyei miatt menesztette, ami nyilvános összetűzéshez vezetett a CSSD és az ANO, valamint Sobotka és Milos Zeman államfő között.

A TNS Kantar társaság országos felmérése szerint amennyiben május végén, közvetlenül a kormányválság formális lezárása után tartottak volna parlamenti választást Csehországban, Andrej Babis mozgalma, az ANO megszerezte volna a szavazatok 31,5 százalékát, messze megelőzve a többi pártot. Ez sorrendben már a negyedik felmérés, amely azt mutatja, hogy Bohuslav Sobotka kormányfő lépése leginkább saját pártjának okozott károkat, holott a prágai sajtó szerint a CSSD éppen a népszerűségének nagymértékű visszaesése miatt lépett fel nyilvánosan koalíciós partnere ellen.

A második helyen az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) végzett volna 11,5 százalékkal, míg a harmadik helyen lévő kommunisták (KSCM) 10,5 százalékot kaptak volna. Sobotka szociáldemokrata pártjára a választók tíz százaléka szavazott volna. Rajtuk kívül bejutott volna még a képviselőházba a TOP 09 párt (9 százalék), a kereszténydemokraták (8,5 százalék), valamint az Úsvit mozgalom (6 százalék).

A parlamenti pártok közül a kormányválság hónapjában elsősorban a CSSD népszerűsége mutat ki nagymértékű visszaesést - állítják a felmérés készítői.

A kormányfő eljárását a megkérdezettek 18 százaléka értékelte kedvezően és 76 százalék negatívan. Babis tevékenységét az emberek 43 százaléka minősítette pozitívnak és 52 százalék negatívnak. Milos Zeman államfőnek a válság alatti tevékenységét 50-50 százalék minősítette kedvezően, illetve negatívan.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!