Cseh választás - Történész: Babis kihasználhatja a cseh euroszkepticizmust

Külföld, 2017.10.21

Kihasználhatja a csehországi euroszkepticizmust Andrej Babis, a jobbközép ANO mozgalom vezetője, a cseh választások nagy esélyese - mondta Kollai István történész szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

A történész elmondta, Csehországban hagyományosan sokan vannak azok, akik kritikusak az Európai Unió intézményeivel és centralizációjával szemben. Az emberek egy része úgy tartja, az ország akkor is Európa része, ha nem tagja az uniónak - tette hozzá.

Ugyanakkor félő az is, hogy Babis hatalomra jutása esetén tovább erősítheti a visegrádi együttműködésben lévő konfliktusos elemeket, ami káros lehet.

Csehországban péntek délután képviselőházi választások kezdődtek. A cseh parlament alsóházának 200 képviselői mandátumáért 31 párt és mozgalom több mint 7500 jelöltje verseng.

A voksolás hagyományosan kétnapos. A 14 800 választóhelyiség péntek délután kettőtől este tízig, szombaton reggel nyolctól délután kettőig lesz nyitva. A mintegy 8 millió cseh választópolgárnak nagyjából 60-65 százalékát várják az urnákhoz. A választás eredményének bejelentése szombaton az esti órákban várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!