Csehország amerikai helikoptereket vásárolt

Külföld, 2019.12.13

Csehország 12 amerikai harci helikoptert vásárolt, a tranzakció ára 14,6 milliárd korona (182,5 milliárd forint) - jelentette Washingtonból a CTK hírügynökség pénteken.

Az erről szóló szerződést kormányközi megállapodás formájában csütörtökön Washingtonban írta alá a két ország védelmi minisztere Mark Esper és Lubomír Metnar.

A 12 helikopter a Bell cég gyártmánya, közülük nyolc UH-1Y Venom típusú gép, míg négy AH-1Z Viper típusú. A cseh hadsereg az amerikai helikopterekkel a szovjet gyártmányú Mi 24/35 típusú helikoptereket cseréli le, amelyek már működőképességük határán vannak.

Lubomír Metnar szerint a szerződés aláírása új fejezetet nyitott a cseh-amerikai kapcsolatokban.

"Az új helikopterek beszerzése jelentősen javítja a cseh hadsereg képességeit a szárazföldi és speciális erők támogatásában, a katonák szállításában vagy a sebesültek mentésében" - nyilatkozta a miniszter újságíróknak.

"Fontos beszerzésről van szó, amely a hadseregnek sok évre biztosítja a korszerű technika használatát" - jegyezte meg.

Az amerikai helikoptereket 2023-ban kelle megkapnia a cseh hadseregnek. A miniszter szerint a szerződés lehetővé teszi, hogy a cseh hadiipar több mint 30 százalékban bekapcsolódjon a megrendelés teljesítésébe. Több cseh cég már együttműködési emlékeztetőt írt alá az amerikai Bell céggel - mutatott rá Metnar.

Mark Esper szerint a szerződés aláírása az erősödő amerikai-cseh védelmi együttműködés bizonyítéka.

"Ez egy nagyon fontos pillanat, amely azt mutatja, hogy együttműködésünk erősödik" - mondta újságíróknak az amerikai miniszter. Méltatta a cseh hadsereg bekapcsolódását az afganisztáni, iraki és a balti missziókban.

"Országaink szövetségesek az egyre agresszívebb Oroszországgal szemben" - szögezte le Esper.

Lubomír Metnar korábban azt mondta, hogy Csehország kedvezményesen kapja meg a gépeket, olyan áron, mint az amerikai hadsereg. A csehek két amerikai ajánlat közül választhattak. A másik, elvetett ajánlat - 12 darab UH-60M Black Hawk helikopter - értéke 13,2 milliárd korona lett volna.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!