Csehországban továbbra is az ANO mozgalomnak van a legnagyobb támogatottsága

Külföld, 2018.07.13

Csehországban továbbra is az Andrej Babis miniszterelnök vezette ANO mozgalomnak van a legnagyobb támogatottsága, amennyiben júniusban parlamenti választást tartottak volna, rászavazott volna a megkérdezettek 31 százaléka - derült fel a CVVM közvélemény-kutató intézet országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.

A második helyen az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) végzett volna 14 százalékkal, míg a harmadikon a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) 11 százalékkal. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) támogatottsága 10,5 százalék.

A tavaly októberi parlamenti választáson elért eredményeikhez képest ezek a pártok mérsékelten megerősödtek. A parlamentbe bejutott további öt párt népszerűsége viszont mérsékelten visszaesett. Közülük két jobboldali párt - TOP 09, illetve a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) - most már nem jutna be a parlamentbe.

A Cseh Kalózpártra júniusban a megkérdezettek 10 százaléka, a bevándorlásellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalomra 6,5 százalék, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppártra (KDU-CSL) pedig 6 százalék szavazna. A TOP 09 és a STAN népszerűsége most 4,5 százalékra esett vissza.

A választáson a megkérdezettek 62 százaléka vett volna részt.

Csehországban jelenleg az ANO-CSSD kisebbségi koalíció kormányoz, amelynek a 200 tagú parlamentben 93 képviselője van. A kormány csütörtökre virradóra a 15 mandátummal rendelkező KSCM támogatásával szerzett bizalmat a parlamentben.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!