Csikós László: a tavasz közeledtével várhatóan növekszik a Szerbiába érkező menekültek száma

Külföld, 2015.02.26

A jó idő közeledtével várhatóan növekedni fog a háború sújtotta közel-keleti és afrikai országokból menekülők száma Szerbiában, de a becslések szerint jelenleg is mintegy 13 ezer illegális bevándorló tartózkodik az országban - jelentette ki Csikós László, a munkaügyi, foglalkoztatási és szociálisügyi minisztérium államtitkára csütörtökön a szabadkai Pannon RTV Közügyek című hírháttér-műsorában.

A politikus kiemelte: a Szerbiába illegálisan belépők szabálysértést követnek el, és ha elfogják őket, a büntetés elkerülése érdekében menedéket kérnek. A hatóságok ezt követően a legközelebbi befogadó táborba irányítják őket, de a kapott dokumentumokkal az ország területén szabadon mozoghatnak.

Gyakran azonban a menekültek nem vonulnak be egyik táborba sem, és hogy fenntartsák magukat, "megélhetési betöréseket végeznek", elhagyott házakat fosztanak ki - tette hozzá. Amikor a károsultak bejelentik a bűncselekményt - folytatta az államtitkár -, ujjlenyomat-vétel után az elkövető azonosíthatóvá válnak.

Csikós László az azonosítással kapcsolatban korábban elmondta, hogy a menekülteket a befogadó-központokban lefényképezik, valamint kézlenyomatot és ujjlenyomatot vesznek tőlük. A szerb kormány azt is fontolgatja, hogy szigorítja az ellenőrzést a táborokban.

Szerbiának öt menekültközpontja van, ezek teljes befogadási kapacitása 800-1000 fő - közölte a politikus, hozzátéve, hogy míg korábban éjszakánként körülbelül 700-an tartózkodtak a táborokban, mostanában ez a szám 500-ra csökkent.

Ivan Gerginov a szerb menekültügyi biztos helyettese a belgrádi Pink televízióban szerdán közölte, hogy 2014-ben körülbelül 16 és fél ezren kértek menedéket Szerbiában, közülük 11 300-at helyeztek el a befogadó táborokban. Hozzátette, hogy ez a szám évről évre nő, 2008-ban például csak 44 menedékkérőt kellett elhelyezni.

Szerbiának 2008 óta van hivatalosan menekültekkel foglalkozó rendszere. Eleinte főleg Afganisztánból és Szomáliából érkeztek menekültek, mostanában pedig már Szíriából és Maliból is sokan jönnek Szerbiába - részletezte.

Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ igazgatója korábban kifejtette, hogy a menedékkérők közül nagyon kevesek végcélja Szerbia, a legtöbben Nyugat-Európába igyekeznek, és főleg azok maradnak a nyugat-balkáni államban, akik valamiért nem tudtak átjutni a szerb-magyar határon, elfogyott a pénzük vagy nem merik megkockáztatni az illegális határátlépést és kitoloncolást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!