Csíksomlyói búcsú - Zarándokok százezrei várják a mise kezdetét a csíksomlyói hegynyeregben

Külföld, 2018.05.19

Százezrek gyűltek össze szombaton délelőtt a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi zarándoklatra.     

Csíksomlyói búcsú A helyszínre vezető csíkszeredai Szék utcán szombat reggel tömött sorokban haladtak a zarándokok a csíksomlyói kegytemplom felé, ahonnan aztán a hegynyeregbe kapaszkodtak fel. A hagyomány szerint keresztaljáknak nevezett (kereszt alatt vonuló) csoportok élén tábla jelzi a település nevét, ahonnan a csoport érkezett. Az egyházi zászlók mellett megannyi magyar és székely zászló is tarkította a képet.

Noha a meteorológiai előrejelzés esőt valószínűsített szombat délre Csíksomlyó térségében, a mise kezdetéig napos maradt az idő.

A hegytetőn a búcsú előtti órákban a szervezők folyamatosan jelentették be az érkező csoportok lélekszámát, és a csoportvezetők nevét. A gyalogos zarándokcsoportok bejelentését olykor megtapsolta az összegyűlt tömeg. Amint elhangzott, a 42 kilométerre fekvő Székelyudvarhelyről például több mint nyolcszázan zarándokoltak gyalogosan.

A zarándokok között külön köszöntötték Áder János köztársasági elnököt és feleségét, Herczegh Anitát.

A Duna Televízió által élőben közvetített misén a szentbeszédet Marian Adam Waligóra lengyel szerzetes, a czestochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke mondja. A pálos szerzetes kiválóan beszél magyarul. A magyar nyelv megtanulására a pálos rend magyar alapítása indította. Pappá szentelése után a pécsi pálos kolostorban szolgált közel egy éven át, elmélyítve a magyar nyelv, történelem és kultúra ismeretét, szeretetét.

A zarándoklatot szervező erdélyi ferences rend korábbi közlemény szerint Marian Adam Waligóra sokat tesz a lengyel-magyar barátság elmélyítéséért, ismeri és szívén viseli a külhoni magyarság sorsát is. Sokat tesz ugyanakkor II. János Pál pápa emlékének méltó magyarországi megőrzéséért és tiszteletének erősítéséért.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Csíksomlyói búcsú Csíksomlyói búcsú Csíksomlyói búcsú Csíksomlyói búcsú Csíksomlyói búcsú Csíksomlyói búcsú Csíksomlyói búcsú Csíksomlyói búcsú Csíksomlyói búcsú Csíksomlyói búcsú Csíksomlyói búcsú Csíksomlyói búcsú Csíksomlyói búcsú
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!