Csődbe ment a botrányba keveredett kínai vakcinagyártó

Külföld, 2019.11.08

Bírósági határozat született arról, hogy csődbe ment a tavaly botrányba keveredett Csangcsun Csangseng kínai vakcinagyártó cég - adta hírül a Hszinhua kínai állami hírügynökség pénteken.

Az északkelet-kínai Csilin tartomány székhelyén, Csangcsunban a bíróság kimondta, hogy a vakcinagyártó fizetésképtelen, átszervezésre pedig nincs lehetősége.

A cég ellen folytatott nyomozás tavaly júliusban megállapította, hogy a veszettség elleni, elsősorban gyermekeknek szánt oltóanyagainak gyártási és ellenőrzési nyilvántartásait meghamisították, és hatástalan vakcinákat adtak el. Későbbi vizsgálatok arra is rávilágítottak, hogy a gyártó az oltóanyagokba lejárt szavatosságú folyadékot kevert.

2017 novemberében egy másik nyomozás kapcsán továbbá büntetést róttak ki a cégre a torokgyík, a szamárköhögés és a tetanusz elleni oltóanyagok jellemzőinek meghamisítása miatt.

A Csangcsun Csangseng gyártási engedélyét ezek után bevonták, raktárkészletét lefoglalták, és kivonták a forgalomból a gyár vakcináit, a vállalat több vezetőjét, köztük a vezérigazgatót is letartóztatásba helyezték, valamint több helyi vezetőt menesztettek a cég botrányos ügyeinek elhallgatása miatt. A vállalat "etikátlan módon" szerzett bevételeit a hatóságok lefoglalták, a bíróság pedig 9,1 milliárd jüan (387 milliárd forint) büntetést szabott ki.

A botrányt követően a kínai központi vezetés átfogó vizsgálatot rendelt el a teljes oltóanyag-gyártási- és kereskedelmi láncra vonatkozóan.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!