Csökkent a bűnözés Horvátországban

Külföld, 2017.02.01

A horvát belügyminisztérium adatai szerint az elmúlt hat évben tavaly volt a legalacsonyabb a bűnözési arány az országban - közölte Marko Srdarevic, a rendőrség igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján, Zágrábban.

Az igazgató elmondta, hogy visszaesés tapasztalható az enyhébb, köztük a vagyonellenes bűncselekményeknél, de a gyilkosságok és a betörések száma is csökkent.

Tavaly 43 gyilkosságot követtek el, és a rendőrség minden esetben elfogta a tettest. Az év folyamán 93 gyilkossági kísérletre került sor, ami 1991-óta a legalacsonyabb szám, továbbá 916 rablást regisztráltak, ami szintén kevesebb az előző évekhez viszonyítva - hangsúlyozta Srdarevic.

Kiemelte: nagyon fontos Horvátország számára, hogy az idegenforgalmi szezon a legnagyobb rendben teljen.

A szervezett bűnözés és a korrupció elleni harc, valamint a terrorizmus minden formájának elfojtása szintén a prioritások közé tartozik - mondta, majd hozzáfűzte: ugyanúgy, mint a határok védelme, amely a schengeni övezethez való csatlakozás egyik feltétele.

Vlaho Orepic belügyminiszter a sajtótájékoztatón kifejtette: ahhoz, hogy a jövőben még sikeresebb munkát tudjon végezni a rendőrség, fejleszteni kell az operatív lehetőségeket és át kell alakítani, racionálisabbá kell tenni a rendszert.

Hozzátette, hogy az újraszervezés a rendőrségen belül már az idén elkezdődik.

"Nagyobb rendőrségi jelenlétre van szükség, és javítani kell a szolgálatot teljesítő rendőrök státusán is" - fogalmazott Orepic.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!