Csökkentek a termelői árak februárban Németországban

Külföld, 2020.03.20

Havi szinten 0,4 százalékkal, éves összevetésben 0,1 százalékkal csökkentek a termelői árak februárban Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése alapján.

Januárban még 0,2 százalékkal emelkedtek éves bázison, az előző havihoz képest pedig 0,8 százalékkal a termelői árak Németországban, és a piac hasonló éves emelkedési ütemet várt februárra is.

A termelői árak februári visszaesése elsősorban az energiaárak havi 1,6 százalékos csökkenésére vezethető vissza. Ezen belül az olajtermékek ára 3,4 százalékkal csökkent, a földgáz ára pedig 3,6 százalékkal. Éves bázison 2,5 százalékkal estek az energiaárak februárban.

Energiaárak nélkül a termelői árak 0,6 százalékkal emelkedtek februárban az egy évvel korábbihoz képest, az előző havihoz képest viszont nem változtak.

Az alapanyagárak 1,6 százalékkal csökkentek februárban éves bázison, a januárihoz képest pedig 0,2 százalékkal. Az acél- és vastermékek ára 8,8 százalékkal mérséklődött februárban az egy évvel korábbihoz képest. A nemesfémek és a belőlük készült félkész termékek ára 23,5 százalékkal emelkedett éves bázison.

A fogyasztási cikkek ára 3,9 százalékkal emelkedett meg az idén februárban a tavalyihoz képest, a januárival összevetve viszont 0,4 százalékkal lettek magasabbak. Az élelmiszerek ára éves szinten 5,7 százalékkal emelkedett, ezen belül a sertéshús ára 31,8 százalékkal, a cukor ára 18,0 százalékkal.


https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2020/03/PD20_105_61241.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!