Dan Coats: az amerikai félidős választások "potenciális célpontot" jelentenek Oroszország számára

Külföld, 2018.02.13

Dan Coats, az amerikai hírszerzés csúcsvezetője szerint az ősszel tartandó félidős választások "potenciális célpontot" jelentenek Oroszország számára, amely a közösségi oldalakon és más platformokon keresztül igyekszik majd beavatkozni a választási folyamatba.

Coats, az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője a szenátus hírszerzési bizottsága előtti beszámolójában fejtette ki álláspontját. A "Világméretű fenyegetések" címmel rendezett bizottági meghallgatáson részt vett Mike Pompeo, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója és Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetője is.

Az amerikai hírszerzés csúcsvezetője úgy vélte, hogy Oroszország a közösségi oldalakon és más platformokon keresztül igyekszik majd beavatkozni az őszi amerikai választásokba. Moszkva megpróbálja különféle eszközökkel csökkenteni a demokratikus folyamatok hitelét - fogalmazott a DNI igazgatója. Hozzátette: "Úgy értékeljük, hogy az orosz hírszerző szolgálatok az orosz állami média és interneten tevékenykedő fedett személyek révén folytatják majd erőfeszítéseiket az Egyesült Államokról szóló hamis információk terjesztésére, bátorítva az Amerika-ellenes politikai nézeteket" - szögezte le Coats.

A meghallgatáson Dan Coats a "globális fenyegetésekkel" kapcsolatosan kifejtette álláspontját Észak-Koreáról, Iránról, a szíriai konfliktusról, a terrorizmusról, Pakisztánról és a világűrbe telepített fegyverek által jelentett veszélyekről.

Észak-Koreáról szólva hangsúlyozta: az amerikai kormányzat célja a helyzet békés rendezése. Hozzátette: Washington "különböző módokon a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja" Phenjanra. Ugyanakkor közölte: több további észak-koreai rakétakísérletre számít. Úgy fogalmazott: "Közeleg az idő, hogy eldöntsük, miként válaszolunk minderre".

A szíriai helyzetet elemezve elmondta, hogy amerikai hírszerzési információk szerint Irán megpróbál állandó katonai támaszpontokat kiépíteni Szíriában, ahol külföldi síita harcosok egész hálózatát működteti.

A világűrbe telepítendő fegyverekkel kapcsolatban Coats utalt arra, hogy az oroszok és a kínaiak műholdak elleni fegyverei "valószínűleg az elkövetkező néhány évben már működésképesek lesznek". Kiemelte továbbá, hogy Kína már megkezdte a kiképzést a világűrbe telepítendő fegyvereket elhárító rendszerek működtetéséhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!