Dániel Erzsébet kapta az idei Pro Probitate díjat

Külföld, 2017.05.14

Dániel Erzsébet, népművelő, néprajzi gyűjtő, a Csemadok érsekújvári területi választmányának korábbi elnöke kapta az idei Pro Probitate - Helytállásért díjat. A magyar közösség számára példamutató kiállásért adományozott elismerést a kitüntetett, a felvidéki Érsekújváron, a Csemadok székházában rendezett ünnepélyes átadón vette át vasárnap.

A Csemadok helyi központjának nagytermében tartott díjátadó ünnepségen számos vendég vett részt, soraikban a felvidéki magyar közösség politikai érdekképviseletének vezető képviselőit és több ismert közéleti személyiségét is látni lehetett.

Az ünnepségen mondott köszöntőjében Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke a helytállás fontosságáról, annak felvidéki magyar példáiról illetve az ilyen viselkedés a közösségnek küldött üzenetéről beszélt.

"Helytállni a mindennapokban a kis helytállásokkal lehet, s erről szól a Pro Probitate évről évre" - mondta az MTI-nek Menyhárt József. Hozzátette: 2017 a helytállás éve is, hiszen a Felvidéken megyei választások lesznek az ősszel, és bízik benne, hogy a közösség helytállása ott is megmutatkozik majd.

Az átadón Csáky Pál az MKP európai parlamenti képviselője, a Pro Probitate díj egyik alapítója, jelentette be az idei díjazott személyét. Az MTI-nek elmondta: a díjnak személyre és régióra szóló üzenete is van, az idei díj odaítélésekor pedig az is szempont volt, hogy a díjazott hölgy és a nyugati régióból való legyen.

"Dániel Erzsébet évtizedek óta szó szerint a vállán cipeli Párkány és tágabb Garam-vidék kulturális életét, számos fontos eseményt szervezett meg, számos objektum köszönheti neki a létrejöttét (...) az idén is jó kezekbe került ez a díj" - mutatott rá Csáky Pál, hozzátéve: bízik benne, hogy a díj buzdítás képen hat majd a többi a régióban tevékenykedő kultúraszervezőre is.

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, felszólalásában Dániel Erzsébet eddigi életművét beszélt és tevékenységének fontosságát méltatta.

"Dániel Erzsébet több évtizeden keresztül minden körülmények között tette a dolgát a felvidéki magyarság érdekében (...) mindig helytállt. Ilyen emberekre van szüksége a felvidéki magyarságnak ahhoz, hogy megerősödjön, s a következő generációk is magyarként tudjanak élni itt, a szülőföldjükön" - hangsúlyozta Bárdos Gyula.

Dániel Erzsébet a neki adományozott Pro Probitate díjról az MTI-nek azt mondta: meglepetésként érte a díj, amit nagy megtiszteltetésnek tart, azért is, mert a felvidéki kitüntetései közül ez a legrangosabb. "Ez a díj azoké is, akikkel egész életem során körülöttem voltak, s akikkel együtt tettük a dolgunkat az itt élő magyarságért, és biztatás nekik is a jövő tekintetében, hogy tegyék a dolgukat" - mutatott rá Dániel Erzsébet.

A Pro Probitate - Helytállásért díjat 1994-ben alapították az akkori Együttélés és a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom (MKDM) - a későbbi Magyar Koalíció Pártjának elődpártjainak - parlamenti képviselői, a mártírhalált halt Esterházy János csehszlovákiai magyar politikus tiszteletére. A díjat minden évben kiosztják, azt a felvidéki magyar közösség egy-egy olyan jelentős személyiségének vagy szervezetének adományozzák akik kiállásukkal, a magyar közösség számára példamutató viselkedésükkel kiérdemelték azt. A díjat tavaly, Kolár Péter, a Csemadok kassai választmányának elnöke, a Thália színház volt igazgatója, egy évvel korábban pedig Albert Sándor, a révkomáromi Selye János Egyetem alapító rektora kapta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!