Dél-Korea állampolgárai és érdekeltségei elleni észak-koreai támadástól tart

Külföld, 2016.08.29

Dél-Korea pekingi nagykövetsége esetleges terrortámadásokra és emberrablási kísérletek veszélyeire figyelmeztette a Kínában élő állampolgárait - derült ki hétfői helyi sajtójelentésekből.

A szöuli kormány attól tart, hogy mivel a közelmúltban több külföldön dolgozó, köztük magas rangú észak-koreai diplomata, tisztségviselő is Dél-Koreába szökött, korábban pedig szintén külföldi észak-koreai éttermek alkalmazottai menekültek csoportosan Dél-Koreába, Phenjan "bosszút" forralt.

A dél-koreai diplomáciai képviselet felhívásában arra kéri a Kínába utazókat és a már ott tartózkodókat, hogy lehetőleg ne menjenek a kínai-észak-koreai országhatár térségébe, illetve kerüljék a kapcsolatot észak-koreaiakkal.

Legutóbb augusztus közepén Szöulban hivatalosan is megerősítették, hogy De Jong Ho, a londoni külképviselet második embere családostul Dél-Koreában kért menedéket, és meg is kapta.

Szöul hírszerzői forrásokra alapozottan attól tart, hogy észak-koreai ügynökök merényleteteket követhetnek el Kínában, vagy Délkelet-Ázsiában dél-koreai érdekeltségek vagy személyek ellen.

Májusban a szöuli külügyminisztérium tájékoztatására hivatkozva a helyi sajtó azt jelentette, hogy 2-6 dél-koreai állampolgár hollétéről nem tudnak. Korábban Északkelet-Kína koreai nemzetiségűek lakta területén ismeretlen körülmények között megöltek egy koreai lelkipásztort, akiről közismert volt, hogy segítette a határon túlról menekülőket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!