Dél-Koreába és Japánba utazott James Mattis amerikai védelmi miniszter

Külföld, 2017.02.01

Dél-Koreába és Japánba utazott szerdán James Mattis amerikai védelmi miniszter. A miniszter indulása  előtt a katonai költségvetés növelését kezdeményezte a 2017-es pénzügyi évre.

Dél-Korea és Japán az Egyesült Államok két legfontosabb ázsiai szövetségese, és ez a magyarázata annak, hogy a védelmi miniszter első külföldi látogatása ebbe a két országba vezet. A Pentagon szerdán kiadott közleménye szerint a látogatás megerősíti az Egyesült Államok elkötelezettségét a Japánhoz és Dél-Koreához fűződő tartós szövetség iránt.

Donald Trump elnök a múlt hét végén folytatott telefonbeszélgetést Abe Sindzo japán kormányfővel és Hvang Kjo Anh dél-koreai ügyvezető államfővel. Trump megerősítette Washington teljes elkötelezettségét Japán és Dél-Korea védelme mellett.

Mattis korábbi nyilatkozataiban hitet tett az Egyesült Államok szövetségesei iránti hűsége mellett, megemlítve a NATO-t és Washington ázsiai szövetségeseit.

Indulás előtt a Pentagon vezetője arra utasította munkatársait, hogy kutassák fel, milyen új forrásokkal bővíthető a minisztérium költségvetése az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelem erősítésére. Mattis azt kérte: dolgozzák ki a 2017-es pénzügyi évre szóló védelmi költségvetés pótlólagos növelésére vonatkozó javaslatot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!