Demokrata párti politikusok Puerto Rico gyorsabb megsegítésére sürgetik Trumpot

Külföld, 2017.09.25

Demokrata párti politikusok Puerto Rico gyorsabb megsegítésére sürgették hétfőn Washingtonban Donald Trump amerikai elnököt.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti frakciójának vezetője - a The Washington Post című lap információi szerint - arra szólította fel a Pentagont, hogy "habozás nélkül" juttasson el még több azonnali segítséget a Maria hurrikán által sújtott karib-tengeri szigetre. Pelosi leszögezte: az Egyesült Államok társult államaként Puerto Rico lakosai "megérdemlik, hogy tudják, számíthatnak a kormányzatra".

Don Beyer virginiai demokrata párti képviselő Twitter-üzenetben bírálta az elnököt, mert szerinte több időt szán "az ország megosztására", mint Puerto Ricóra. "Elnök úr, ahelyett, hogy az ország megosztásával foglalkozna, inkább azzal a 3,4 milliónyi Puerto Ricó-ival kellene törődnie, aki áram nélkül maradt a hurrikán után" - fogalmazott Beyer. Az ország megosztását emlegetve a politikus arra a vitára utalt, amely a hétvégén bontakozott ki az elnök és az NFL (amerikai futball-liga) csapatai között, mert Trump bírálta és tiszteletlennek minősítette azokat a labdarúgókat, akik az amerikai nemzeti himnusz alatt nem vigyázzban állnak, hanem letérdelnek vagy összekapaszkodnak.

A két demokrata párti politikus azt követően szólalt meg, hogy vasárnap Hillary Clinton, a demokraták volt elnökjelöltje Twitter-üzenetben szólította fel Donald Trumpot és a védelmi minisztert, James Mattist arra, hogy a haditengerészet a lehető leggyorsabban küldjön hajókat Puerto Rico megsegítésére. "Ők is amerikai állampolgárok" - írta mikroblog-bejegyzésében Clinton.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője a szokásos napi sajtóértekezleten azt hangoztatta: a kormányzat továbbra is mindent megtesz, hogy a lehető legtöbbet segítsen a hurrikán áldozatainak.

Közben Puerto Ricón és az amerikai Virgin-szigeteken megkezdődött a károk felmérése. Hétfői jelentések szerint Puerto Ricón, öt nappal azután, hogy a szigetországot letarolta az évszázad legerősebb hurrikánja, még mindig szünetel az áramszolgáltatás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!