Deutsch elutasította, hogy "a zsarolás eszközévé tegyék" az uniós kohéziós politikát

Külföld, 2017.06.13

Határozottan elutasította Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő kedden azokat a javaslatokat, amelyek értelmében az alapvető jogállamisági elvek betartásához vagy a bevándorlók átvételéhez kötnék az uniós kohéziós támogatások kifizetését a tagországok számára.

Helytelen minden törekvés, amely a kohéziós politikát büntetőeszközként akarja használni vagy olyan politikai-hatalmi törekvésekkel akarja összekapcsolni, melyek távol állnak annak céljaitól - hangsúlyozta a képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében, miután az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése jelentést fogadott el a 2020 utáni kohéziós politika alapelemeiről.

Deutsch kiemelte, hogy a jelentés szakmai alapvetésével egyetértenek, mivel az előterjesztés hangsúlyozza a kohéziós politika, vagyis a legfőbb uniós befektetési politika eredményeit és jelentőségét, ugyanakkor ellenzik "az elképzelést, hogy a bevándorlók fogadásával, valamint társadalmi és gazdasági integrációjával kapcsolatos költségeket a kohéziós politika forrásaiból fedezzék, és ezáltal csökkentsék a régiók felzárkóztatására fordítható összegeket".

"Határozottan elutasítjuk, hogy a kohéziós politikát a zsarolás eszközévé tegyék, a források folyósítását pedig úgynevezett jogállamisági-politikai feltételekhez vagy éppen a bevándorlók kötelező átvételéhez kössék" - közölte.

Szanyi Tibor szocialista képviselő a jelentés kapcsán aláhúzta: fontos a jövőbeli kohéziós politika szempontjából, hogy figyelemmel legyenek egyrészt a különböző alapok közötti összhang megteremtésére, másrészt az előző pénzügyi keret kialakítása óta kialakult új kihívásokra. Mint írta, "ehhez viszont újra kell gondolnunk a fogalomrendszert. A hagyományos városi, köztes és vidéki térségek hármas meghatározása mellett szükségünk van egyéb településtípusok definíciójára is, ilyen például a falvak EU-szintű meghatározása".

Párttársa, Ujhelyi István arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz képviselői tartózkodtak a jelentés megszavazásakor. "A Fidesz mindenben azt keresi, hogy miként szolgálhatja ki a plakátokra festett uszító propaganda alantas céljait. A Fidesz mindenben összeesküvést és nemzetrontást lát, tébolyukban pedig bármikor készek már a magyar emberek érdekei ellen is voksolni" - közölte.

A kohéziós pénzek jövőjével kapcsolatban nemrég két javaslat is napvilágot látott: a német kormány tanulmányozza a lehetőségét, hogy miként lehetne az alapvető jogállamisági elvek betartásához kötni az uniós támogatásokat, Vera Jourová igazságügyi biztos pedig az európai ügyészségben való részvételhez kötné a kifizetéseket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!