Donald Trump a hét végéig megnevezi jelöltjét az alkotmánybíróság megüresedett helyére

Külföld, 2020.09.21

Donald Trump amerikai elnök hétfőn azt közölte, hogy szombatig megnevezi jelöltjét az alkotmánybíróság feladatát ellátó szövetségi legfelsőbb bíróság megüresedett helyére.

Trump a Fox televíziónak adott interjújában leszögezte: mindenképp szeretné, hogy még a november 3-ai elnökválasztás előtt elfogadják a pénteken 87 éves korában elhunyt Ruth Bader Ginsburg bíró utódját. Mint mondta, még a héten előterjeszti jelöltjét, várhatólag pénteken vagy szombaton, Ruth Bader Ginsburg búcsúztatása után.

Elmondta, hogy négy vagy öt bíró közül választja majd ki, akit a legalkalmasabbnak tart, és biztosan nő lesz az illető.

"Jogunk van hozzá, hogy ezt meglépjük, s rengeteg időnk van rá" - fogalmazott Trump. Hozzáfűzte, hogy szerinte az új alkotmánybíróságról szóló szavazásnak még a választás előtt meg kellene történnie.

A republikánusoknak 53:47 arányú többségük van a szenátusban, és számíthatnak Mike Pence alelnök döntő voksára is. Ez a szakértők szerint azt jelenti, hogy akár három republikánus szenátor támogatása nélkül is megszavazhatják az elnök jelöltjét. Két törvényhozó - Susan Collins Maine-i és Lisa Murkowski alaszkai szenátor - már bejelentette, hogy az elnökválasztás előtt nem szavaz alkotmánybíró-jelöltről. Trump hétfőn élesen bírálta is a két szenátort e bejelentésükért.

Ugyan az elnök úgy nyilatkozott, hogy négy-öt jelölt közül választ majd, az amerikai sajtóban következetesen Amy Coney Barrett és Barbara Lagoa nevét emlegetik. Mindketten szövetségi fellebbviteli bírók, s mindkettőjüket konzervatívként tartják számon. Barbara Lagoa az első spanyolajkú nő, akit a floridai legfelsőbb bíróságra kineveztek, és elemzők szerint a jelölése a spanyolajkú szavazók erőteljesebb támogatását is jelenthetné Donald Trumpnak.

Az elhunyt Ruth Bader Ginsburg előtt tisztelői szerdán és csütörtökön a legfelsőbb bíróság épületében, pénteken pedig a kongresszusban róhatják le kegyeletüket. A bírónő végső búcsúztatására pénteken délelőtt kerül sor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!