Donald Trump: a novemberi elnökválasztáson "a csendes többség" hallatni fogja hangját

Külföld, 2020.07.26

A november 3-i elnökválasztáson "a csendes többség" hallatni fogja hangját - írta vasárnapi Twitter-bejegyzéseinek egyikében Donald Trump amerikai elnök.

A mikroblogban az elnök úgy fogalmazott: "a Trump-kampány lelkesedése sokak szerint nagyobb, mint bármely kampányé nagyszerű országunk történetében. Nagyobb, mint 2016-ban volt". Hozzáfűzte, hogy kihívója, Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje nem mondhat magáénak ekkora lelkesedést. "A csendes többség november 3-án beszélni fog" - írta Trump és leszögezte, hogy a szerinte hamis közvélemény-kutatások és hamis hírek "nem fogják megmenteni a radikális baloldalt".

A héten és vasárnap is nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások szerint Joe Biden jelentős előnnyel vezet Donald Trump előtt a kulcsfontosságúnak számító úgynevezett "csatatér" államokban, vagyis azokban a tagállamokban, ahol nem hagyományosan republikánusokra vagy demokratákra szavaznak, hanem többnyire az aktuális helyzetnek megfelelően ingadozik a választói akarat. Ilyen értelmű felmérést közölt a héten a republikánusokhoz közelálló Fox televízió is.

Az AP amerikai hírügynökség és a marylandi NORC közvélemény-kutató központ vasárnap közölt felmérése szerint tíz amerikai közül nyolc úgy véli, hogy az ország rossz irányba tart. Viszonylag alacsony az elnök járványkezelési gyakorlatának támogatottsága is: a megkérdezettek 32 százaléka gondolja azt, hogy Trump sikeres e téren. Hasonlóképpen csökkent az elnök gazdaságpolitikájának elismertsége is: januárban még a megkérdezettek 67 százaléka nyilatkozott elégedetten, mostanra ez az arány 38 százalékra apadt.

Az AP vasárnap idézte Kate Bedingfieldet, a Biden-kampány helyettes kampánymenedzserét, aki úgy vélekedett: "az emberek belefáradtak ebbe a megosztott és nem működő kormányba, amely képtelen elvégezni a dolgát".

Vasárnaptól számítva pontosan száz nap van még az elnökválasztásig és Donald Trumpnak ennyi ideje van, hogy megfordítsa a helyzetet - írta vasárnap a The Hill című lap, amely kifejezetten a washingtoni politikával foglalkozik. Elemzése szerint Donald Trump és a Republikánus Párt katasztrofális helyzettel néz szembe a november 3-i választásokon, ha nem változtat gyorsan a jelenlegi helyzeten. Veszélybe kerülhet a republikánusok szenátusi többsége is.

"Jelenleg a helyzet rendkívül problematikus a republikánusok számára és van rá esély, hogy a demokraták uralják majd a Fehér Házat, a képviselőházat és a szenátust is" - idézte a Republikánus Országos Bizottság (RNC, a párt vezető szerve) egykori elnökét, Michael Steele-t a The Hill.

A The Hill megállapította: a demokraták érzik, hogy a politikai pillanat nekik kedvez, ám aggódnak a politikai helyzet változékonysága miatt, kivált mert - mint a lap fogalmazott - "még mindig kísérti őket Hillary Clintonnak, a demokraták 2016-os elnökjelöltjének sokkoló veresége".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!