Donald Trump befejezte egyeztetéseit a jelölendő új főbíróról, hamarosan dönt

Külföld, 2018.07.05

Donald Trump amerikai elnök befejezte egyeztetéseit a jelölendő új főbíró személyéről, és csütörtöki sajtóértesülések szerint várhatóan három jogász közül választja majd ki jelöltjét.

Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság napokban visszavonult tagja, Anthony Kennedy helyett július 9-én jelöl új bírát az elnök, és a várható jelölt személye körül éles politikai viták alakultak ki, hiszen a legfelsőbb bíróság állásfoglalásai az amerikai társadalom életét befolyásolják, és döntései kötelező érvényűek.

Donald Trump - sajtóértesülések szerint - várhatóan három jogász, Amy Coney Barrett, Brett Kavanaugh és Raymond Kethledge fellebbviteli bírók közül választja majd ki jelöltjét. Az elnök valamennyiükkel személyesen is beszélt. Mindhárom jogászt konzervatívként tartják számon.

Elemzők emlékeztetnek arra, hogy a jelenleg a chicagói fellebbviteli bíróság elnökeként dolgozó, 46 esztendős Amy Coney Barrett tavalyi fellebbviteli bírósági jelölését a demokrata párti politikusok elsöprő többsége nem támogatta, mert - a vallásos jobboldal képviselőjének tartva - túlságosan is konzervatívnak ítélte őt. Brett Kavanaugh ellen, aki Washington DC fellebbviteli bíróságát irányítja, eddig republikánus politikusok - köztük például Ted Cruz texasi szenátor - emelték fel a hangjukat, mondván, túlságosan is jó viszony fűzte az egykori Clinton-kormányzathoz és személyesen a Clinton-házaspárhoz.

Az 51 éves Raymond Kethledge-t az immár csaknem teljesen megszűnt Tea Párthoz - a republikánusok legkonzervatívabb táborához - kötődő jogászként tartják számon.

Donald Trump "listáján" 25 konzervatív bíró neve szerepelt. Az elnök már a 2016-os választási kampányában azt ígérte, hogy a legfelsőbb bíróságra konzervatív jogászokat jelöl, és - elemzők szerint azért, hogy meggyőzze a republikánus tábort - már akkor összeállította potenciális jelöltjei névsorát. Ezt tavaly ősszel további öt névvel egészítette ki.

Az amerikai politikusok és elemzők egyetértenek abban, hogy Kennedy bíró visszavonulása újabb lehetőséget teremt Donald Trumpnak a legfelsőbb bíróság átalakítására, a konzervatív túlsúly biztosítására. A demokrata párti törvényhozók máris jelezték: nem szavazzák meg a jelöltet, bárki legyen is az, mert szerintük az elnöknek meg kellene várnia a jelöléssel az őszi, úgynevezett félidős választásokat, amikor a képviselőház egészét és a szenátus mintegy harmadát megújítják. Két republikánus szenátor - Lisa Murkowski, Alaszka és Susan Collins, Maine állam szenátora - pedig jelezte: nem voksol olyan jelöltre, aki eltörölné az abortusz legalizálását biztosító törvényt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!