Donald Trump energetikai segítséget ígért Washington szövetségeseinek

Külföld, 2019.09.16

Energetikai segítséget ígért Washington szövetségeseinek Donald Trump amerikai elnök hétfőn, a szaúd-arábiai olajterminálok elleni szombati támadások után.

"Nincs szükségünk közel-keleti nyersolajra vagy gázra, és valójában tartályhajónk is nagyon kevés van a térségben, de segítünk majd a szövetségeseinknek" - írta az amerikai elnök a Twitteren hétfőn.

Mikroblog-bejegyzésében Trump hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok - "neki köszönhetően" - ma nem behoz, hanem exportál energiát, és mára a világ első számú energiatermelője lett.

Az amerikai energiaügyi minisztérium adatai szerint az Egyesült Államok 2018-ban napi 18 millió hordó nyersolajat termelt ki.

Donald Trump vasárnap este - szintén a Twitteren - jelentette be, hogy felhatalmazta az energetikai tárcát és az illetékes hivatalokat az amerikai stratégiai olajtartalék (SPR) megnyitására szükség esetén. Mint írta: a piacok ellátásához elegendő, meghatározott mennyiségű nyersolajról van szó.

Rick Perry amerikai energetikai miniszter hétfőn a CNBC televíziónak nyilatkozva az olajárak miatt aggódókat nyugtatta. "A piacon megvan a szükséges mennyiségű nyersolaj" - fogalmazott, majd úgy vélte, még "korai" lenne kimondani, hogy szükség van az amerikai stratégiai olajtartalék megnyitására. Hétfőn megugrottak az olajárak a nemzetközi piacokon, miután szombaton a szaúdi olajlétesítmények ellen dróntámadást követtek el. A támadásért a felelősséget a jemeni huszik vállalták, Washington azonban Iránt sejti a háttérben.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Iránt tette felelőssé a támadásért. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter vasárnap tagadta ezt, és a Twitteren azt üzente: "miután kudarcot vallott a 'maximális nyomásgyakorlással', Pompeo külügyminiszter a 'maximális félrevezetéshez' fordult".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!