Donald Trump felvetette a novemberben esedékes elnökválasztás elhalasztását

Külföld, 2020.07.30

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön felvetette az alkotmány értelmében november elején esedékes elnökválasztás elhalasztását, azt hangoztatva, hogy a koronavírus-járvány miatt előtérbe került levélszavazás visszaélésekre adna lehetőséget.

Az elnök a csütörtök reggeli Twitter-bejegyzései egyikében vetette fel ezt a lehetőséget. Mint írta: az általános, levélben történő szavazás "a legpontatlanabb és legcsalárdabb választás lesz a történelemben. Nagyon kínos lesz az Egyesült Államoknak".

Donald Trump három kérdőjellel írta le: "elhalasztandó-e a választás addig, amíg az emberek megfelelően, biztonságosan és nyugodtan voksolhatnak"?

Először fordult elő, hogy Trump felvetette ezt. Egy későbbi bejegyzésében a Republikánus Országos Bizottság (RNC, a párt vezető szerve) által idézett rövid, alig háromperces tévériportot is csatolt. Ez Philadelphiában készült, s a levélben történő szavazás modellezéséről szól. A riportban kísérletképpen a város különböző negyedeiben mintegy száz levelet adtak fel, benne a megjelölt szavazócédulával, mintha száz választó küldte volna el a voksát. Néhány nap elteltével újabb száz levelet adtak fel postán, a választási cédulák küldésére használt, ugyanolyan méretű borítékban, s egy hét elteltével azt mondták a postán, hogy a borítékok jó része nem érkezett meg.

Egy hét után ismét reklamáltak a postai menedzsernél, aki azt válaszolta: "a leveleket megkapták, valahol vannak". Végül kiderült: a száz levélszavazatból összesen háromnak teljesen nyoma veszett. "Egy szoros választási eredménynél három százalék kritikus, kivált, ha rekord számú szavazó voksol levélben" - hallható a képzelt riport kommentárjában.

A posta szerint a biztonságos szavazás érdekében a választóknak legalább egy héttel a választás napja előtt fel kell adniuk a voksukat tartalmazó levelet. De 24 tagállamban lehetővé teszik ma választóknak, hogy a szavazócédulát is a voksolás napja előtt kevesebb, mint egy héttel kérjék.

A The New York Times szerint "Trumpnak nincs felhatalmazása arra, hogy egyoldalúan megváltoztassa a választás időpontját, amelyet szövetségi törvény rögzít". A lap hozzátette: hamis az elnöknek az az állítása, hogy a levélben történő szavazás pontatlan számoláshoz vagy csaláshoz vezet.

Az Axios hírportál idézte az Országos Alkotmányjogi Központot, amely szintén átfogóan megvizsgálta ezt a kérdést, és úgy foglalt állást , hogy több tagállamnak van felhatalmazása választások elhalasztására, ha valamilyen oknál fogva szükséghelyzet állna elő, az elnökválasztás elhalasztása azonban precedens nélküli lenne.

Az Országos Alkotmányjogi Központ Philadelphiában található, pártoktól független nonprofit intézmény, amely az amerikai alkotmány történetével, és alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!