Donald Trump "keményvonalas" Kuba-ellenes politikust nevezett ki a Martí rádió és tévé élére

Külföld, 2018.06.06

Donald Trump amerikai elnök "keményvonalas" Kuba-ellenes politikust nevezett ki a miami székhelyű, Kubába spanyol nyelven sugárzó Martí rádió és televízió élére.

Miami volt polgármestere, Tomás Regalado kinevezésével elemzők azt sejtetik, hogy a washingtoni kormányzat Kuba-politikája is változni fog, és keményebb lesz.

A váltásra az amerikai kormány által finanszírozott és a kubai állami média propagandáját kiegyensúlyozni hivatott, spanyol nyelven sugárzó rádió-, és televíziós csatornánál azután került sor, hogy a kongresszus négy kubai gyökerű amerikai republikánus politikusa hónapokon át szorgalmazta egy új vezető kinevezését.

Amerikai lapvélemények szerint Regalado kinevezése egyúttal erősítheti a floridai Marco Rubio republikánus szenátor szerepét a Trump-adminisztráció Kuba-politikájának alakításában. A minap a Venezuela ellen hozott szankciók meghozatalakor is a kormánnyal szorosan együttműködő Rubio javasolta ugyanis a volt miami polgármestert a Martí élére.

Tomás Regalado, aki évtizedek óta a Miamiban élő kubaiak egyik legjelentősebb személyisége, a Politico című lapnak adott szerdai interjújában kijelentette: kinevezése "figyelmeztetés" a havannai kormánynak. "Keményvonalas vagyok, nem hiszek az apró lépések politikájában" - fogalmazott, s hozzátette, hogy úgy látja, a Fehér Ház "megértette, hogy a Kubával kapcsolatos politika prioritást élvez".

Az új médiavezető szerint minden korábbinál egyértelműbb, hogy az amerikai kormányzatnak szembe kell szállnia Havannával, hiszen "a szigetország kormánya nagyon szoros kapcsolatokat ápol Venezuela diktátorával és kapcsolatai vannak Daniel Ortega nicaraguai elnökkel is, akinek országában véres erőszak uralkodott el".

Regalado szerint mind a négy kubai gyökerű floridai republikánus politikus - Marco Rubio és Mario Diaz-Balart szenátorok, valamint Carlos Curbelo és Ileana Ros-Lehtinen képviselők - optimistán ítélik meg a Kubával szembeni kritikusabb politika esélyeit.

Tomás Regalado első munkanapja kedden volt, ám kinevezési ünnepségére szerdán kerül sor Washingtonban. Elődje, Andre Mendes március végén mondott le a rádióállomásokat felügyelő szervezet (BBG) vezetőivel kialakult személyes konfliktusai miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!